Anasayfa KeşfetDoğa Coğrafya Zeytinin Kaderi

Zeytinin Kaderi

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyündeki 490 dönümlük bir zeytinlik Bakanlar Kurulu kararıyla “acele” kamulaştırıldı.

Amaç termik santral yapmak. Proje sahibi Kolin, 110 parselden oluşan araziyi tellerle çevirip zeytin ağaçlarını kesmeye başladı. Özellikle 21 Ekim’de yaşanan olaylarda zeytinliklerini korumaya çalışan köylüler gözaltına alındı ve tartaklandı.

Kirli bir çevrede yaşamaya mahkûm edilen köyde halihazırda iki termik santral bulunuyor.
Yırcalıların en önemli geçim kaynağı zeytin. “Kamu yararı” adına yapılan kamulaştırma kararından köylülerin haberi yoktu. Zeytinlik arazi çevrilip ağaçların kesilmesi üzerine köylüler de direnişe geçerek nöbet tutmaya başladı. 17 Eylül’den bu yana aralıklarla zeytin ağaçları kesiliyordu. 21 Ekim günü, şirket araziye iş makineleriyle girip ağaç kesimini hızlandırdı. Direnen köylüler şiddete maruz kaldı.

Yırcalılar, Bakanlar Kurulu’nun kararının iptal edilmesi için Danıştay’a dava açtı. Greenpeace bu süreçte köylülere hukuki destek veriyor. Henüz mahkemeden bir karar çıkmadı. Ancak zeytin ağaçlarının bir kısmı artık o arazide değil. Geri dönüşü mümkün olmayan zarar çoktan verildi. İşin diğer sorunlu bir yönü ise zeytinlik alana termik santral yapılmasıyla ilgili hukuki dayanak.

Avukat Arif Ali Cangı’nın verdiği bilgiye göre, şirket mahkeme kararından önce oldu bittiye getirip zeytin ağaçlarını hızla kesmeye çalışıyor. Ağaçlar gittikten sonra Danıştay kararının hükmü kalmayacak. Santral kurulmak istenen yerin imar planı da yok. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, yaşanan olayların ardından yaptığı açıklamayla 100-200 zeytin ağacının yatırımların önüne geçmemesi gerektiğini söyledi.

Yazı: Serkan Ocak / Fotoğraf: Umut Vedat
Atlas Kasım 2015 / Sayı 260

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap