Anasayfa Dergide Bu Ay Döşemealtı Mağaraları / Antalya: Yeraltında Yolculuk

Döşemealtı Mağaraları / Antalya: Yeraltında Yolculuk

Yeraltına açılan ihtişamlı ve ürpertici ağızlar, görkemli boşluklar, devasa sütunlar… Kimi batan yeryüzü suları ve yeraltı nehirlerinin etkisiyle, kimi su çizgisinin yükselip alçalmasıyla, kimi de boşlukların çökmesiyle oluşmuş… Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde boyutlarıyla insanı şaşırtıp büyüleyen birçok mağara bulunuyor.

Yazı: Ezgi Tok / Fotoğraflar: Ali Ethem Keskin

Antalya’nın kuzeyinde, Toroslar’ın eteklerinde, Kocain Mağarası’nın 60 metre çapındaki dev ağızından girmiş, iç kısımlarına doğru yavaş yavaş ilerliyoruz. Dışarıdan gelen gün ışığının etkisi giderek zayıflıyor. Bu loş ortamda etrafımızı görmekte zorlanmaya başlıyoruz. Derhal kafamızdaki kasklarda bulunan fenerleri açıyoruz. Ancak fenerlerin yaydığı ışık ile mağarayı aydınlatmak ne mümkün.

Mağaranın tavanı ve duvarları şimdiye kadar alışık olmadığımız kadar yüksek ve uzak. İnanılmaz bir mekân burası. Tavanla zemini birleştiren dev sütunların üzerlerinde harika traverten desenleri oluşmuş. Sarkıt ve dikitlerin şekil ve mağara içindeki dağılımları da cabası. OBRUK Mağara Araştırma Grubu olarak yıllardır Türkiye coğrafyası üzerindeki sayısız mağarada araştırma yapmamıza rağmen Kocain Mağarası’nın böylesine haşmetli ve büyüleyici bir galeriden oluşması bizleri şaşkına çevirmişti ve hayranlığımız her geçen dakika daha da artıyordu. Ancak Kocain’e sadece gezmek ve hayranlık duymak için gelmemiştik. Görevimiz yıllar önce çizilmiş olan mağaranın haritasında eksik kalan ayrıntıları tamamlamaktı. Bir de bu olağanüstü mekânın büyüklüğü ve güzellikleri şimdiye dek hakkıyla görselleştirilmemişti. Yani şimdi görev zamanıydı. Mağarayı haritalamak üzere kolları sıvadık.

Gün batımında Akdeniz’in girintili çıkıntılı sahillerinde yol alan bütün seyyahlar, denizin lacivertinden yükselerek kilometreler boyunca tüm görkemiyle uzanan kızıl-bej kayaların eşsiz manzarasına aşinadır. Bu manzara, Akdeniz’i boydan boya geçen Torosların hâkim jeolojik birimi olan ve “karst” adı verilen yapı için oldukça karakteristiktir. Toplam yüzölçümü 500 kilometrekareyi bulan Antalya Travertenleri de bu karstik birimin bir parçasıdır. Genellikle fluvial süreçlerin şekillendirdiği karstik birimin en belirgin coğrafik yüzey şekillerinden olan vadi, kanyon ve mağara gibi yapıların sıkça görüldüğü Antalya Travertenleri, bu dinamik yapısı sebebiyle eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Vadiler boyunca uzanan akarsuların zaman zaman şelaleler ile hareketlenen yolculuğu çoğu zaman düdenler ve mağaralarla sonlanmaktadır.

Fotoğraf: Kocain Mağarası Antalya’nın kuzeyinde, Döşemealtı ilçesinde. Toroslar’ın eteklerindeki mağarada boyutlar inanılmaz. Sarkıt ve dikitlerin birleşmesiyle ortaya çıkan sütunların boyları 20 ila 23 metre arasında değişiyor.

Yazının devamını Atlas’ın Nisan 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Nisan 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr

https://appsto.re/tr/o68l1.i

Atlas Nisan 2015 / Sayı 265

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap