Anasayfa Dergide Bu Ay Editör: Dağlar, Tanrılar, Simgeler

Editör: Dağlar, Tanrılar, Simgeler

Ayşegül Parlayan Özalp

Anadolu’daki Olymposların en görkemlisidir bence Tahtalı Dağı. İlk sedir ağacına ulaştığınızda hissedersiniz Tanrıların dağında olduğunuzu. Bin 300 metrede, genellikle de sisin içinde kaybolduğunuzu sandığınız bir anda karşınızda belirmiştir. Uludur, sanki ölümsüzdür, dağın simgesidir. Arkanızda ise sis açılmıştır, sonsuz bir boşluk denize kadar iner; çok küçüksünüzdür! Daha fazla yükselecek misiniz?

Munzurlar’ın simgesi ise yaban keçileri. Düzgün Baba’nın korumasındalar sanki… Editörümüz ve yazarımız Tevfik Taş’la Dersimlilerin bu efsanevi kahramanının mağarasına yaklaştığımızda bir keçi ve iki yavrusuna rastlamıştık. Bizi görmüş, çekinseler de kaçmamışlardı. İnsanlar avcı değildi onlar için, atalarıyla aynı toprakları paylaşmış canlardı.

Yükseklerin tanrılarına Tunç Fındık kadar yakın olan kaç insan vardır? Nepal’in kutsal dağlarına tırmanmadan önce adaklar paylaştırılıyor, ana kamp dua bayraklarıyla bezeniyor, Budist laması “Puji” töreni gerçekleştiriyor. Siz bu sayımızda “Ruhlar Dağı”na, dünyanın sekizinci yüksek dağı Manaslu’ya tırmanışının macerasını okurken Fındık, bir başka maceranın peşinde yol alıyor olacak: Broad Peak’i, 12. yüksek zirveyi tırmanacak. On dört, 8 binliği tamamlamasına, bunu başaran 33 kişiye bir yenisinin eklenmesine üç zirve kalacak. Tabii dağların tanrılarının izniyle!

“Denizin Bahçesi”ne ise şair/yazar Akif Kurtuluş’un kalemiyle iniyoruz. Aradığı sükûneti bulup yerleştiği Gümüşlük’ü, dinginliğini, tarihini, değişimini, insanlarını anlatıyor bize.

Sinan Çakmak

Fotoğraf: Tahtalı Dağı, Antalya / Sinan Çakmak

Atlas Temmuz 2015 / Sayı 268

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap