Anasayfa KeşfetGezi Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar I

Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar I

Ayşegül Parlayan Özalp

Atlas’ın Haziran 2015 sayısında okurlarına armağan ettiği “Pedalla Türkiye” kitabı, her seviyeden bisikletçiye hitap eden rota seçenekleri sunuyor. Bu muhteşem rotaları Atlas okurları için fotoğraf galerisi olarak derledik.

 

İznik Gölü (84 km.)

İznik Gölü (84 km.)
Picture 5 of 23

Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin ise en büyük doğal gölü olan İznik Gölü, Bursa il sınırları içerisinde yer alıyor. Bir tatlı su gölü olan İznik, haritada bir elips şeklinde görünüyor. Doğu-batı doğrultusunda uzanan gölün genişliği 12, çevresi ise 85 kilometre uzunluğunda.

Günübirlik bisiklet rotası, İznik ilçesinden başlayıp geniş bir daire çizerek tekrar başlangıç noktasına geri dönüyor. Neredeyse tamamı göl kıyısından ilerleyen rotanın, kayda değer önemli bir rampası bulunmuyor. Parkur İznik-Çakırca-Boyalıca-Yeni-Keramet Ilıcası-İzzetkahya Çiftliği-Örnekköy-Gölyaka-Dutluca-Sölöz-Paşapınar-Narlıca-Aşağı Güllüce-Çınaraltı-İznik güzergâhını izliyor. Yaklaşık 90 metrelik bir yükseklikten başlayan rotanın en yüksek noktası, belli yerlerde 200 metrelik irtifaya erişen yokuşlara çıkıyor. Kuzey kıyılarda piknik sahaları, turistik tesisler, genelde yayın ve sazan bulabileceğiniz balıkçı lokantaları sıralanıyor. Güney kıyılarda ise Osmanlı Beyliği’nin ilk yerleşimlerinden şirin köyler yer alıyor. İki katlı cumbalı ahşap evler, geleneksel mimariyi yansıtıyor. Yolculuğunuz sırasında aynı zamanda önemli bir sulak alan olan İznik Gölü’nde çeşitli kuş türlerine rastlayabilirsiniz.

Rotanın sonunda mutlaka İznik’in zengin tarihi dokusunu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Gölün doğu kıyısında yer alan kentin ismi Nikea’dan geliyor, Birinci Konsül’ün burada toplanmasından dolayı Hıristiyanlık alemi için son derece önemli. Etrafı surlarla çevrili kente Yenişehir, Lefke, İstanbul ve Göl kapılarından giriliyor, (İskele ismiyle anılan son kapı ne yazık ki günümüze ulaşmamış durumda). Çinileriyle ünlü İznik’te Ayasofya Müzesi, Roma Tiyatrosu, İznik Kilisesi, 1. Murat Hamamı, Süleymanpaşa Medresesi, Aziz Tryphonos Kilisesi, Yeşil Cami, İznik Müzesi gibi mekânları görebilirsiniz.

Dönüşte geometrik motiflerlerden çok bitkisel bezemelerin ağırlıkta olduğu İznik çini örneklerinden alabilirsiniz. İznik ilçesi Bursa şehir merkezine 78, Yalova’ya ise 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Fotoğraf: İznik Gölü

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap