Anasayfa KeşfetGezi En Güzel Kış Rotaları

En Güzel Kış Rotaları

Atlas, 239. sayısında özel bir ekle okurlarına kış aylarının en güzel keşif rotalarını tanıtmıştı. Doğanın beyaz örtüsüne büründüğü şu aylarda kış rotalarından bir derleme hazırladık.

Hazırlayan: Yıldırım Güngör

PALANDÖKEN / ERZURUM

PALANDÖKEN / ERZURUM
Picture 17 of 19

Türkiye’nin en soğuk dağlarından biri olan Palandöken birçok doğa sporunun yapılması için oldukça uygun bir alan. Tabii ki bu sporların başında kayak geliyor. Yüksekliği 3 bin 185 metre olan Palandöken, Erzurum’un güneyinde yer alıyor. Türkiye’nin belli başlı birkaç kayak merkezinden biri Palandöken; 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nın burada yapılmasıyla hem dünyada tanındı, hem de çok önemli kış sporları tesisleri kazandı. Kar durumuna göre kasım–mayıs ayları arasında, yani tam yedi ay kayak yapma olanağının bulunması Palandöken’i cazip hale getiren en önemli etkenlerden. Kar kalınlığı mevsimine göre yer yer 2 metreyi bulabiliyor. Toplam pist sayısı 23 olan dağda bu pistler dışında uluslararası standartlara sahip iki adet yarışma pisti de bulunuyor. En uzunu 10 kilometre olan kayak merkezindeki pistlerin toplam uzunluğu 28 kilometre. Pistler 2 bin 200 metre ile zirve arasında yer alıyor. Kente 10 kilometre uzaklıkta bulunduğu için sadece dağda değil Erzurum’da konaklayarak da gün içinde dağa gidip kayak yapmak mümkün. Havaalanına çok yakın olması da çok büyük bir avantaj. Kış oyunlarına hazırlık çalışmalarından önceki mevcut yatak kapasitesi 1150 olan Palandöken’de dört yıldızlı birçok otel bulunuyor.

Yüksek rakımı nedeniyle kış dağcılığı yapanların da tercih ettiği bir yer. Örneğin Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun kış dağcılığı eğitimlerinden bazıları Palandöken’de yapılıyor. Dağda kamp kuruluyor ve adaylar eğitim aldıktan sonra en yüksek noktaya, Ejder Tepe’ye de bir tırmanış gerçekleştiriyorlar. Dağdaki kış şartlarının çok ağır olması, dağcılık eğitimi alanların önemli bir deneyim kazanmasını sağlıyor. Kayak merkezlerinin yer aldığı dağlık alanlarda çok fazla çığ riski bulunmuyor. Fakat Palandöken’de bazı bölgelerde ciddi çığ riski var. Bu nedenle kayak yaparken pistler dışına çıkılmamalı, kış yürüyüşü yaparken de çığ gelebilecek bölgelerden uzak durulmalıdır. Dağa kayak için gidenler bir günlerini de Erzurum’a ayırmalılar. Çifte Minare, kümbetler, Yakutiye Medresesi, Taşhan ve Erzurum Kalesi mutlaka görülmesi gereken yerler. Ancak kış aylarında bu geziyi yapacakların çok sıkı giyinmeleri gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Palandöken Dağı tur kayağı için de oldukça fazla parkur barındırıyor. Uzun bir rota yapmak isteyenler kayak merkezinin solundaki tepenin sağından geçerek yaklaşık iki-üç saatlik bir tırmanışla sırta çıkabilirler. Rüzgâr aldığı için dikkatli olunmalı. Sırtı takip ederek Ejder Tepe’ye ulaşıp buradan da kayarak inmek bir günlük iyi bir tur kayağı etkinliği olabilir.

Fotoğraf: Palandöken Dağı’nda kış tırmanışı için son durak Ejder Tepe (Memet Güngör).

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap