Yaban hayatı veteriner hekimi Veysel Doğan, Erzurum’da arazi çalışmaları sırasında Kafkasya vaşağı görüntülemeyi başardı. Bu nadir kedinin geleceği, acımasız avcılar yüzünden tehdit altında.
Yaban hayatı veteriner hekimi olarak yabani hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonuyla ilgilenmenin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki hayvan varlığını tespit etme ve yayılımını belirleme konuları üzerine çalışmalarda bulunuyorum. Müdahale edeceğimiz yabani hayvanların doğal ortamlarındaki davranışlarını, yayılımlarını ve beslenmelerini iyi bir şekilde tanımlamamız, tedavilerini daha isabetli yapmamızı ve tedavi sonrasında doğaya salacağımız ortamı doğru bir şekilde seçmemizi sağlıyor.
Fotoğraflarını çektiğim vaşak, Avrasya vaşağının (Lynx lynx) alt türü olan Kafkasya vaşağı (Lynx lynx dinniki). Bu tür sekiz ila 17 kilo ağırlığında ve 80 ila 110 santimetre uzunluğunda; erkekler dişilere nazaran daha cüsseli. Etobur olan vaşaklar sadece etle besleniyor. Avları arasında kendilerinden cüsseli olan toynaklıların yanı sıra küçük memeliler ve kuşlar da bulunuyor. Genellikle sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde aktiftirler, bunun dışındaki saatleri yoğun çalılık alanlar, kaya oyukları, uzun otların arası veya ağaç dallarında dinlenerek geçiriyorlar. Yavrulu dişiler yavrularıyla birlikte gezmeleri dışında bireysel avlanıyor ve yalnız geziyorlar.
Yoğunlukla ormanlık arazilerde ve kayalık alanlarda yaşamayı tercih ediyor, açık alanlarda çok nadir bulunuyorlar. Açlık ya da hastalık gibi durumlar dışında insanların yaşadığı yerlere yaklaşmıyorlar. Bu zamana kadar insanlara saldırdığı yönünde herhangi bir bildirim bulunmuyor.
Türkiye’de Kafkasya vaşağı üzerine çok fazla ciddi çalışma bulunmadığından popülasyonları üzerine net bir bilgi vermek şu an için mümkün değil. Erzurum’da yayılım gösterdiği alanlar, yoğunlukla İspir, Pasinler, Şenkaya, Oltu, Olur, Tortum ve Narman ilçelerinin ormanlık alanları. Fakat bu bölgelerde de sayılarının oldukça düşük olduğu tahmin ediliyor.
Vaşaklar ne yazık ki acımasız avcıların hedefleri oluyor. Bilinçsizliğin had safhada olmasının vaşak gibi birçok türün neslini hızlı bir şekilde tehlikeye soktuğunu söyleyebiliriz.
Yazı ve Fotoğraf: Veysel Doğan / Atlas Haziran 2015, Sayı 267