Anasayfa Gündem Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü Gazeteci Yusuf Yavuz’a Verildi

Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü Gazeteci Yusuf Yavuz’a Verildi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) “Basın Ödülü”,  “Tarım sektörünün sorunlarını ülke gündemine taşıyan objektif bakış açısıyla, Türk tarımı ve ziraat mühendisliği mesleğine yaptığı hizmetler” nedeniyle gazeteci yazar Yusuf Yavuz’a verildi. ZMO’nun bugün Ankara’da başlayan ‘Ziraat Mühendisliği 8’inci Teknik Kongresi’nin açılışında DSP Genel Başkanı Masum Türker’in elinden ödülünü alan Yavuz, burada yaptığı kısa konuşmada Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginliğin bağımsızlık için önemine işaret ederek, tarımın sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir sektör olduğunu söyledi. Türkiye’nin tarım alanlarının ve su havzalarının hızla insansızlaştırıldığının da altını çizen Yavuz, kırsal alanda yaşanan dramların Ankara’dan görünenden çok farklı olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Türkiye sırtından bıçaklanıyor” görüşünü savundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü gazeteci Yusuf Yavuz’a (en sağda) verildi.

Kongrenin açılışında konuşan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, tarım sektörünün bugünkü durumu hakkında bilgiler vererek, “2003-2014 döneminde yani son 12 yılda tarıma verilen destek miktarı 70 milyar lira iken, tarım ve gıda ithalatına 320 milyar lira (137 milyar $) harcanmıştır. Dünyada tarım desteğinin 4,5 katını ithalata savuran başka ülke yoktur. TÜİK`in açıkladığı son verilere göre Türkiye ekonomisi bu yılın ilk 9 ayında yüzde 2,8 büyürken, tarım sektörü yüzde 3 daralmıştır. Bu küçülme de sektörün içinde bulunduğu krizi açıkça gözler önüne sermektedir. Türkiye toprak ve su kaynaklarını yanlış kullanmakta, yüksek girdi maliyetlerinin altında ezilen üretici desteklenmezken, milyarlarca dolarlık kaynak ithalat yoluyla başka ülkelerin çiftçisine aktarılmaktadır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise tarım konusunda söylenmedik söz kalmadığına işaret ederek, “Her şey söylendi de soru şu; nasıl oluyor da Konya’dan küçük bir ülke 117 milyar dolarlık ihracat yapar, Türkiye 17 milyar dolarda kalır. Bir ülke düşünün tarım bakanı Fransa’dan şövalye madalyası alır Fransız tarımına yaptığı katkı dolayısıyla. Kimin bakanı? Türkiye Cumhuriyeti’nin tarım bakanı. Ziraat Mühendisleri Odası’nın da tarımı öldüren bakan olarak bir madalya vermeniz lazım” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da Türk tarımının üretim, ihracat ve ithalatına ilişkin bilgiler verdi. Mirmahmutoğullarının konuşması sırasında salonda bulunanlardan çeşitli itirazların yükselmesi dikkati çekti. Türkiye’nin tarımda Avrupa birinciliğine yerleştiğini öne süren Müsteşar Mirmahmutoğuları, Türkiye’deki 60 ova için koruma yasası çıkarılacağını belirterek tarımsal sit alanı kavramının gündeme geleceğini dile getirdi. Mirmahmutoğulları’nın sit alanlarına dokunulmadığı sözleri üzerine salonda bulunanlardan sit alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’ne kaçak olarak yapılan Cumhurbaşkanlığı sarayının örnek gösterilmesi dikkat çekti.

Kongrenin açılışında konuşan DSP Genel Başkanı Masum Türker ise uygulanan tarım politikalarıyla tarım ihracatçısı bir ülke olan Türkiye’nin ithalatla tarımda dışa bağımlı hale geldiğine dikkat çekerek, Büyükşehir Yasası ile birlikte ülkenin federal bir devlet haline getirilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Çiftçinin ürettiğini satamaz hale geldiğinin de altını çizen Türker, “devlet üreticinin mallarını satabileceği ve haklarını koruyacak bir mekanizma oluşturmalıdır. Köyde yaşayan vatandaşlarımız kente göç etmek zorunda kalıyor. Bunun önüne geçilmeli” ifadelerini kullandı.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap