Anasayfa Gündem Yaban Hayvanları İçin Ölüm İhalesi

Yaban Hayvanları İçin Ölüm İhalesi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü birçok ilde dağkeçisi (Capra aegagrus), ayı (Ursus arctos), kızılgeyik (Cervus elaphus) ve ceylan gibi yaban hayvanlarının avlanması için ihale hazırladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlükleri tarafından Türkiye’nin birçok ilinde “av turizmi” adı altında çeşitli yaban hayvanlarının avlanması için ihaleler hazırlandı. Mayıs ve haziran aylarında yapılacak ihalelerle dört ilde her biri 10 bin liradan 15 ayı,9 ilde 6 bin liradan 109 dağkeçisi, 5-6 bin liradan çengel boynuzlu dağkeçisi, daha birçok ilde de ceylan, kızılgeyik, melez yaban koyunu, dağkeçisi, çengel boynuzlu dağkeçisi gibi çok sayıda yaban hayvanı vurulacak.

Geçtiğimiz yıl yaşadığı köyde keçilerin vurulmasına tanıklık eden Tuncelili doğasever Hüseyin Narin “Türkiye’nin yaban hayatı hayvanları öldürterek para kazanmaya ihtiyacı yoktur. Geçen sene yaşadığımız Tunceli’nin Mazgirt İlçesi Dedebağ köyünde yabancı uyruklu avcılar dağkeçisini bu şekilde ihale yoluyla vurdu. Tepkimizi koyduk, ama keçilerin vurulmasına engel olamadık. Şimdi de Türkiye’nin birçok ilinde yaban hayvanlarını ihale yoluyla avcılara vurduracaklar. Kendi doğal zenginliklerimizi bu şekilde yok ediyoruz.” dedi.

Bu arada Anadolu, Ege ve Marmara federasyonlarının çatı kuruluşu Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) yönetimi, ihalelerin iptali için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na dilekçeyle başvurdu.

HAYKONFED kurucular kurulundan Timur Ugan, Doğan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, devletin bu ihaleleri her yıl yaptığını kaydetti. Ugan şöyle dedi:  “Av turizmi adı altında yüzlerce yaban hayvanının öldürülmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bu katliam ihalelerinin iptal edilmesi gerekiyor. Biz avcılığın spor olmadığı, cinayet olduğunu, tamamen ortadan kaldırılması ve derneklerinin kapatılmasını talep ederken, yurt dışından gelecek profesyonel katillere bunun para karşılığı yaptırılmasını kabul etmiyoruz. Bakanlığa ihalelerin tamamının iptali için dilekçeyle başvurduk. Gerekirse bu konuda mahkemeye gideceğiz. Bu rezillik her yıl tekrarlanıyor. Bir taraftan sözde korumak için para harcanırken, bir taraftan komik rakamlara yüzlerce hayvan katlediliyor.”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın İhale ilanlarını görmek için: http://www.ormansu.gov.tr/osb/HaberDuyuru/ihaleilanlari.aspx?sflang=tr

Fotoğraf: Dağkeçisi, Tunceli Mazgirt, Dedebağ Köyü / Selim Kaya

Haber: Selim Kaya / 29 Nisan 2015

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap