Anasayfa Gündem Normandiya Çıkarması: tarihin 3. boyutu

Normandiya Çıkarması: tarihin 3. boyutu

Ayşegül Parlayan Özalp

İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen Normandiya Çıkarması, Dassault Systèmes tarafından 3D teknolojisiyle yeniden canlandırıldı.

İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen en önemli askeri harekâtlardan biri olan Normandiya Çıkarması, 6 Haziran 1944’te Amerikan, İngiliz, Kanadalılardan oluşan müttefik güçler tarafından Alman işgali altındaki Fransa’nın kuzey sahiline yapıldı. Alman ordusu uzun zamandır beklediği bu çıkarmanın tam olarak hangi noktaya yapılacağı konusunda bir türlü yeterli istihbaratı alamadı. Zaten müttefik güçler sahte telsiz konuşmalarıyla, çıkarmanın yapılacağı yer konusunda sürekli olarak yanlış bilgiler veriyor, konuşmaları dinleyen Alman istihbaratçıları yanlış yönlendiriyorlardı. Alman güçleri de bu yüzden Kuzey Fransa sahillerinin büyük kısmına Atlantik Duvarı da denilen beton top ve makineli yuvaları kurdu. Almanlar genel olarak İngiltere’ye daha yakın olduğu için La Havre bölgesinin kuzeyine çıkarma yapılacağını düşünüyorlardı.

Ancak beklenen çıkarma, 6 Haziran günü daha güneyde olan Caen şehrinin tam kuzeyine düşen Arromanches sahili ve çevresine yapıldı. Omaha, Utah, Gold, Sword ve Juno plajlarına yapılan bu çıkarma harekâtıyla Alman savunması kırıldı ve müttefikler Fransa içlerine doğru ilerleyerek, Almanya’nın hâkimiyetine son verdiler. Normandiya Çıkarması o dönemden itibaren pek çok tarihi araştırmaya, belgesellere ve seminere konu oldu. Ayrıca edebiyat ve sinema da bu büyük askeri olaya ilgisiz kalmadı. “The Longest Day” (En Uzun Gün, 1962), “Saving Private Ryan” (Er Ryan’ı Kurtarmak, 1998), “Band of Brothers” (Kardeşler Takımı, 2001) gibi filmler Normandiya Çıkarması’nı beyazperdeye taşıdı. Yapılan belgesel araştırmalar da harekâtı hazırlık aşamasından başlayarak çıkarma ve sonrasında köy köy yaşanan çatışmaları değişik yönleriyle aktardı.

Son dönemde 3D teknolojisinin gelişimi, tarihi olaylara yeniden modelleme yaparak daha detaylı bir şekilde bakabilme fırsatını sunuyor. Fransa kökenli Dassault Systèmes firması da başka birçok alanda uyguladığı 3D teknolojisini son olarak Normandiya Çıkarması’na uyarladı. Firma, daha önce de “Mısır Piramitleri”, “19. Yüzyılda Paris”, “Iceberg and Fresh Water” gibi tarihi ve coğrafi konuları 3D sistemiyle yeniden canlandırmış ve bunları eğitim ve kültür dünyasının hizmetine sunmuştu.

Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümünde yaptıkları proje ise ‘’3DEXPERIENCE’’, yani üçboyutlu deneyimler adını verdikleri etkinlikler çerçevesinde 7 Mayıs 2014 günü firmanın Paris’teki merkezinde basına tanıtıldı. Sunumda, müttefiklerin D-Day (6 Haziran 1944) sırasında Normandiya sahilindeki Arromanches ve Omaha plajları önünde denizin üstüne kurdukları dev geçici limanlar, askeri araçların karaya çıkışı ve Amerikan havacılarının kullandığı çeşitli araçlar izleyenlere sunuldu.

Dassault Systèmes, 3D sistemiyle bu limanı ayrıntılı olarak inceleme olanağı sağlıyor.

Dassault Systèmes, 3D sistemiyle bu limanı ayrıntılı olarak inceleme olanağı sağlıyor.

Bu proje için 1944’te çıkarma bölgesine inşa edilen yapay limanın tüm teknik özellikleri yeniden araştırıldı. Arromanches sahilinde suya gömülü olan metal iskeleler ve nakliye araçları sualtında tek tek görüntülendi, belgeseller izlendi, inşaat planları bulunarak tekrar masaya yatırıldı.

Mulberry Harbours denilen konstrüksüyonların şef mühendisi Alan Beckett’in oğlu Tim Beckett ile görüşülerek inşaat sonrasındaki sıkıntılar öğrenildi. Normandiya Çıkarması’na katılan ve bugüne hayatta kalan askerler araştırma denizaltısı ile sualtındaki çalışmalara katıldı. Ardından üçboyutlu modellemeler oluşturulup simülasyonlar yapıldı. Sonuçta Normandiya Çıkarması’nın belki de gözden kaçan en önemli bölümü olan lojistik hizmetler web tabanlı bir platform üzerinde izlenebilir hale getirildi. Ayrıca çıkarma sırasında kullanılan tahta uçak Waco’ların ve amfibik çıkarma araçlarının da proje kapsamında 3D sistemiyle örnekleri hazırlandı. Müttefiklerin Normandiya sahilinin iç kısımlarına paraşütçü taşımak için kullandığı Waco adı verilen ahşap uçaklar 12 kişi taşıyor ve motorları olmadığı için nakliye uçakları tarafından çekiliyordu. Böylece Alman işgalindeki bölgeye daha fazla paraşütçü komando nakledilmesi sağlanmıştı. Proje çerçevesinde mühendis Nicolas Serikoff liderliğinde bir ekip, bir Waco’nun en küçük vidasına varana kadar tüm özelliklerini yeniden araştırıp bu uçağın üçboyutlu bir kopyasını üretti. Dassault Systèmes’ın hazırladığı bu kapsamlı proje internet üzerinden http://www.3ds.com/dday adresinden takip edilebiliyor.

3D teknolojileriyle tarihi olaylara ışık tutmak birçok başka ülkenin de gündeminde. Son olarak Almanya’da bu teknoloji kullanılarak binlerce insanın can verdiği Nazi toplama kamplarının üçboyutlu kopyaları yeniden yapıldı. Alman savcılar, bu kopyaların ışığında toplama kamplarıyla ilgili kapatılan birçok soruşturmayı raflardan indirdi ve savaş sonrası kurulan mahkemelerde, toplama kamplarında yaşanan vahşeti görmediklerini iddia eden bazı gardiyanlar hakkında yeniden dava açtı. Bu gardiyanlar, kamplarda görev yaptığı yerlerde, yakılmak için krematoryumlara götürülen insanları görmediklerini iddia ederek beraat etmişlerdi. Şimdi üçboyutlu kamp kopyaları, bu gardiyanların aslında tüm vahşetten haberdar olduklarını ortaya koyuyor. Savcıların önündeki tek sorun, artık 90’lı yaşlarda olan bu gardiyanların yeniden ceza almalarının önündeki etik engeller.

Haber: Kansu Şarman / Fotoğraf: Murat Köksal
Atlas Haziran 2014 / Sayı 255

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap