Anasayfa Gündem Kemah’ta Urartu Yolu

Kemah’ta Urartu Yolu

Ayşegül Parlayan Özalp

Erzincan’ın Kemah ilçesinde, Fırat Nehri’nin büyük kollarından Karasu’ya Kemah Barajı ve HES I- HES II projeleri yapılmak isteniyor.

Proje için hazırlanan ÇED olumlu kararına karşı yöre halkı tarafından dava açıldı. Sivas İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi ve tarihi mirasın sular altında kalmasına şimdilik engel oldu.

Barajın yapılması durumunda sular altında kalacak en önemli eserlerden biri Urartu Krallığı’na ait yol. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’nden Kemahlı arkeolog Hasan Binay, uzun süredir bölgedeki tarihi eserler üzerine çalışıyor. Binay, tespitlerini hazırladığı bir raporla Kültür Bakanlığı, Bölge Kültür Varlıklarını Koruma ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na iletti. Binay’ın Atlas’a verdiği bilgilere göre, sualtında kalacak yapıların yanında birçok tarihi eser de barajdan olumsuz etkilenecek. Barajın su toplama alanı içinde kalacak 12 köyün sınırları içindeki kültür varlıklarıyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yapılmadı.

ÇED raporuna bakılırsa sualtında kalacak bir tarihi yapı yok. Binay, bunun doğru olmadığını şu sözlerle anlattı: “Maksutuşağı köyü sınırları içinde 2012’de taş bir yol tespit edildi. Urartu dönemi keramik parçaları ile kayalara oyulmuş şekiller, yol kalıntısının Urartu dönemine ait olabileceğini işaret ediyor. Aynı köyün Köseler Mahallesi’nde 150 yıllık bir su değirmeni bulunuyor. Alp köyündeyse tren istasyonu yakınında Selçuklu veya Mengücekler döneminden kaldığı düşünülen bir yapı kalıntısı var. Ancak mimari kalıntıların kazısı yapılmadan tam olarak anlaşılması güç. Baraj gölü içinde kalacak bölgelerde yapılacak bir araştırma birçok yeni kalıntının gün yüzüne çıkmasını sağlayacak.”

Haber: Serkan Ocak
Atlas Temmuz 2014 / Sayı 256

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap