Anasayfa Gündem İstanbul’un Belleği

İstanbul’un Belleği

Ünlü araştırmacı, biyografi yazarı ve tarihçi Taha Toros’un arşivi, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin başlattığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği” projesi kapsamında dijital ortama aktarıldı. İçinde 3 bin insan hakkında bilgi ve toplamda 400 bin belgenin yer aldığı arşivde İstanbul ile ilgili de yaklaşık 25 bin belge yer alıyor. Arşivin İstanbul ile ilgili parçasına “bellek.sehir.edu.tr” adresinden ulaşmak mümkün.

Fotoğraf: Beyoğlu / Taha Toros Arşivi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2012’de hayatını kaybeden Taha Toros’un Bebek’teki evinde bulunan arşivini kütüphanesine taşıdı. 7 bini aşkın dosyadan oluşan arşivde, Toros’un Türkiye’nin dört bir yanını gezerek topladığı ve Venedik, Paris ve Vatikan’dan getirdiği 400 bin yazılı, basılı ve görsel malzeme ile Türkçe ve Osmanlıca kitaplar, broşürler, gazete ve dergi haberleri, mektuplar, el yazmaları bulunuyor.

Bu güzel haberin en iyi tarafıysa, arşive merak eden herkesin ulaşabiliyor olması. İstanbul ile ilgili yaklaşık 25 bin belge ve 60 bin sayfalık bilgi, tüm araştırmacılara ve halka bellek.sehir.edu.tr adresinden ücretsiz olarak sunuluyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesi önümüzdeki dönemde aynı altyapıyı kullanarak sahip olduğu M. Fuad Köprülü ve Kemal Karpat arşivlerindeki belgeleri de kademeli olarak kullanıma açacak. İsteyen herkes şahsi arşivini dijital ortama aktarılması için üniversiteye teslim edebilecek. Çalışmaların ardından arşivler sahiplerine geri verilecek.

08.02.2016

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap