Anasayfa Gündem Güçlü bir bilgisayarda bulunması gereken temel özellikler

Güçlü bir bilgisayarda bulunması gereken temel özellikler

msahin

Doğaya kaçarken bile pek çok insanın işlem gücü yüksek bir laptopa ihtiyacı olabiliyor. Özellikle de küçük zaman aralıklarında internete bağlanabildiğinizde kullanacağınız laptoplar için şu özellikler önemli.

1. RAM yoksa işlemci işe yaramaz
Güçlü bilgisayar denilince, tüm uygulamaları hızla açan, internete hızla bağlanan, videoları yüksek çözünürlükte çalıştıran, oyunları takılmadan oynatan bir PC aklınıza gelebilir. Bunun içinde, düz mantıkla ilk baktığımız yer, cihazın işlemcisi olur. Ancak bu bakış açısı sizi hataya sürükleyebilir. PC’nizde, işlemcinin yoğun bilgi akışına ayak uyduramaya bir şişe ağzı sorunu bulunur ki, ona kısaca RAM diyoruz. Eğer RAM’iniz yeterince çok ve hızlı değilse, işlemcinin işlediği tüm bilgiler RAM’in önünde, Ramazan’daki pide kuyruğu gibi, uzar gider. Hepsi de, RAM’de boş bir alan açılması için sırasını beklemeye başlar. Dolayısıyla, bilgisayarınız hızlı çalışmaz. İşlemciniz ne kadar güçlü olursa olsun, bilgisayarınız takılır, yavaşlar, donar ve sizi çıldırtır. Bu nedenle, yeni bir bilgisayarsatın alacakken işlemcinizle RAM’inize uygun bütçeler ayırmayı ihmal etmemelisiniz. Masaüstü bilgisayar aldığınızda RAM’leri daha sonra değiştirmeniz daha kolay olabilir ama Laptop veya Notebook satın alacaksınız, eğer pratik bir RAM kapağı yoksa, cihaza RAM eklemek için teknik servise başvurmanız gerekebilir. O nedenle, ihtiyacınız olacak fazla falzaRAM’i cihazı satı alırken sipariş vermek isteyebilirsiniz.

2. Ekran kartı
Videoları açmak veya çektiğiniz videoları düzenlemek istiyorsanız, ekran kartı da sizin için çok önemli olmalı. Laptop kullanmayı tercih edenlerdenseniz, bu cihazlar dahili ekran kartlarıyla da gelebiliyor ve pahalı bir oyun ekran kartına gerek duymadan da çalışabiliyor. Ancak özellikle video/fotoğraf düzenleme işlemleri yapacaksınız, ekran kartları da güçlü olan Huawei Matebook veya Huawei Matepad gibi modelleri incelemelisiniz.

3. Soğutma aparatları
PC satın alırken, soğutma meselesini göz ardı ederseniz, büyük hata yaparsınız. Bunun içinde öncelikle kartın üzerindeki soğutma aparatının güçlü olması işinizi kolaylaştırır. Ardından da hem işlemcinizin hem de ekran kartınızın soğutma fanından PC içine üflenen sıcak havayı kasanın dışına çıkaracak kanallar yaratmalısınız. Bu amaçla, öncelikle sıcak havanın diğer bileşenlere doğrudan çarpmayacağı bir kasa içi yerleşimi işinizi kolaylaştırır. Ardından da kasadaki havayı dışarı atacak bir fan veya “kanal” sistemi, sorunun çözümüne destek olur. Ama soğutma ve sıcak havayı dışarı yönlendirme meselesine önem vermezseniz, kasanızın içindeki değerli PC bileşenlerinin çok çabuk yıpranmasına hazır olur. Laptop veya Notebook için de, cihazın altına yerleştirilecek bir soğutucu taban edinmeniz faydalı olacaktır.

4. Çevre birimleri
Bilgisayarınızı dijital ihtiyaçlarınız için çalışa bir merkez üssü gibi düşünün. Ancak onun daha efektif çalışabilmesi içi çevre birimlerine de ihtiyacınız olacaktır. Oyunlar için kulaklık ve hoparlör, işiniz ve ödevleriniz için yazıcı, laptop’ı sağlıklı şekilde taşımak içi uygun bir çanta, bileğinizi yormayacak kaliteli bir Mouse… Tüm bu ihtiyaçlarınızı da bilgisayarınızı alırken temin etmenizi öneririz.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap