Anasayfa Gündem Geyikbayırı’na Maden Arama Ruhsatı

Geyikbayırı’na Maden Arama Ruhsatı

Ayşegül Parlayan Özalp

Her yıl yerli yabancı on binlerce kişinin bini aşkın farklı rotada tırmanış yaptığı Antalya’daki Geyikbayırı, dağlarımızı her yandan sinsice kemiren maden ocaklarının gazabına uğrama tehlikesi altında! Çünkü ana kaya bandının üstündeki 67 hektarlık bir alan için maden arama ruhsatı verildi. Avrupa’da kış aylarında tırmanış yapılacak en önemli üç, dünyada ise 10 merkez arasında gösterilen Geyikbayırı’nı kurtarmak için örgütlenen SAVE Geyikbayırı bölgenin önemini bir kez daha vurgulamak ve paylaşmak için herkesi 21 Şubat 2015 Cumartesi günü yapılacak “Geyikbayırı Tırmanış ve Doğa Sporları Şenliği”ne davet ediyor.

Türkiye’nin bu en büyük ve en önemli kaya tırmanış bölgesinde maden arama işleminin başlaması, doğal yaşam alanlarının tahrip olması, yöredeki hayvancılık ve tarım alanları ile yaylacılık faaliyetlerinin kötü etkilenmesi ve başlıca su kaynaklarının kurumasıyla sonuçlanacak.Lykia Yolu’nun başlangıç noktası olan bölge önemini yitireceği gibi kaya tırmanışı ve buna bağlı olarak bölgedeki ekoturizm de sona erecek. Dolayısıyla kamu yararı çok kısıtlı olan taş ocağı işletmesinden elde edilecek gelir uğruna diğer tüm yaşamsal ve sportif aktivitelerin sağlayacağı fayda göz ardı ediliyor.

Destek için www.change.org/Geyikbayiri kampanyasını imzalayabilir, gelişmeleri ‘SAVE Geyikbayiri‘ Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Atlas dergisi Haziran 2014 sayısında yayımlanan “Tırmanış Bahçesi: Geyikbayırı” başlıklı makalesini okumak için:  https://www.atlasdergisi.com/kesfet/doga-cografya/tirmanis-cenneti.html 

Fotoğraf: Geyikbayırı’nın Trebenna tırmanış sektörü, adını yakınlarında bulunan antik Lykia kentinden alıyor. Orman yolundan ulaşılan bu geniş kaya yüzeyi kuzeye dönük olduğu için bütün gün gölgede kalıyor. Böylece yaz aylarında tırmanışçılar bir nebze olsun kavurucu sıcaktan korunuyor.

Haber: Deniz Koç / Fotoğraf: Servet Dilber

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap