Anasayfa Gündem El Niño Etkisi

El Niño Etkisi

Ayşegül Parlayan Özalp

Son günlerde aşırı hava olaylarıyla kendinden söz ettiren El Niño, 2016’da da etkisini azaltacağa benzemiyor.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

Pasifik Okyanusu’nda alize rüzgârlarının zayıflamasıyla tropik güneşin su yüzeyini ısıtması sonucu karşılaşılan bir fenomen El Niño. Bu doğa olayı küresel çapta sıcaklık artışına neden olduğu için hava olaylarının normal akışı bozuluyor.

İngiliz Meteoroloji Kurumu, El Niño etkisinin iklim değişikliğiyle de birleşince 2016 küresel hava sıcaklığı ortalamasını 2015 değerlerinin üzerine çıkaracağını açıkladı. Kurumun tahminine göre, 2016 yılında sıcaklık, sanayileşmeden önceki dönemdeki sıcaklıktan ortalama 1,1 derece yüksek olacak. Önümüzdeki 12 ay, sıcaklığın 1961-1990 yıllarını kapsayan döneme göre 0,84 derece yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl El Niño, Paraguay, Arjantin, Uruguay ve Brezilya’da son 50 yılın en kötü sel felaketlerine neden oldu. Seller nedeniyle 150 bini aşkın kişi evini terk etmek zorunda kaldı. ABD’nin Missouri eyaletini şiddetli kasırgalar vurdu, Mississippi Nehri coştu. Öte yandan Orta Doğu ve Afrika’da kuraklık var. Peş peşe yeryüzünü vuran felaketler sürerken, yardım kuruluşları endişeli. Afrika’da yaklaşık 31 milyon insan gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya. Üstelik, 2016’da da etkisini hissetmeye devam edeceğimiz El Niño fenomeninin Suriye, Güney Sudan ve Yemen’de süregiden savaşları daha da şiddetlendirebilir.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap