WWF Türkiye, “Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması Projesi” kapsamında dört yıl boyunca araştırmalar yaptı. Proje, Aralık 2012’de sona eriyor.
Yazı: Serkan Ocak
Çalışmalar çerçevesinde yönetim planı hazırlandı, bölgenin korunması için yapılması gerekenler belirlendi, balıkçılığa yasak alanlar oluşturuldu. Şimdi atılması gereken en önemli adımsa denize 150 adet şamandıranın yerleştirilmesi.
Kaş’ta 39 ayrı dalış noktasına ve koylara her gün yüzlerce teknenin attığı demir, dipteki deniz çayırlarını yok ediyor; oysa buralar deniz ekolojisinin en önemli unsurlarından biri. WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, BERN Sözleşmesi ile koruma altına alınan deniz çayırlarının korunabilmesi için şamandıra sisteminin kurulması gerektiğini belirtiyor. Teknelerin bağlanmasını sağlayacak şamandıralardan beşini WWF Türkiye yerleştirdi ancak bu sayı yeterli değil, 145 adet daha şamandıra gerekiyor.
Projede çok önemli tespitler de yapıldı. Alanda binin üzerinde canlı türü kaydedildi. Bunlar arasında Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre korunması gereken Akdeniz foku ve denizkaplumbağası da yer alıyor. Ekonomik açıdan da büyük öneme sahip orfoz ve lahoz sayısında da azalma tespit edildi. Projenin yürütücülerinden Nilay Akça, çalışmalarda Türkiye’de 42 yeni türün, dünyada ise ilk kez yeni bir karides türünün tespit edildiğini söyledi.
Proje kapsamında ayrıca “Denizlerin Umudu” başlığıyla bir fotoğraf yarışması da yapıldı. WWF Türkiye adına projenin koordinatörlüğünü yapan ancak daha sonra sağlık nedenleriyle hayatını kaybeden Umut Tural adına düzenlenen yarışmada, Eren Baştanoğlu’nun fotoğrafı birinci seçildi. İkinci Emre Çevikel, üçüncü Serdar Süer oldu.
Fotoğraf: Proje çerçevesinde “Denizlerin Umudu” başlıklı bir fotoğraf yarışması da düzenlendi. Eren Baştanoğlu’nun Kaş yöresinde çektiği fotoğraf birinci oldu.
Atlas Aralık 2012 / Sayı 237