Çeşme Belediyesi’nin “9 Durak, 9 Deneyim’’ temalı tanıtım kampanyası kapsamındaki “Hıdrellez’de Çeşme” buluşması, 5-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Reisdere, Ovacık, Ilıca, Ildırı, Germiyan, Dalyan, Çiftlikköy, Çeşme Merkez, Alaçatı rotası üzerinde düzenlenen gezinin sonunda Hıdrellez dilekleri Ege’nin sularına bırakıldı.
Geçtiğimiz Nisan ayında Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın ev sahipliğinde lansmanı yapılan “9 Durak 9 Deneyim” kampanyası kapsamındaki “Hıdrellez’de Çeşme” buluşması, 5-6 Mayıs tarihleri arasında Çeşme’de gerçekleşti. Hıdrellez gezisinde; Reisdere, Ovacık, Ilıca, Ildırı, Germiyan, Dalyan, Çiftlikköy, Çeşme Merkez, Alaçatı beldeleri ziyaret edildi.
“Benim Hıdrellez dileğim, Çeşme’yi tüm Akdeniz’in en özel sahili haline getirmektir.”
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yaptığı açıklamada, “Birlik ve beraberliğin önemi, Hıdrellez gibi süregelen geleneklerimiz söz konusu olduğunda daha da önem taşıyor. Tarihi ve doğal güzelliklerin coğrafyası, Ege’deyiz. Dün dileklerimizi Ege toprağında filizlenen gül ağaçlarına astık, bugün ise aynı keseleri her dem parıldayan Çeşme sularına uğurluyoruz. Burada bizimle aynı havayı soluyanlar bana hak verecektir diye düşünüyorum. Bu toprakların siz tek bir adım attığınızda dahi sizi kucaklayan bir yapısı vardır. Farklı kültürleri aynı çatı altında toplayan ve bunu yaparken bir arada olmanın önemini hatırlatan bir yapıdan bahsettiğimin altını çizmek isterim. Şüphesiz bunda, havasının da suyunun da etkisi büyük… Sizleri bundan böyle her yıl Hıdrellez ritüelini birlikte kutlamak, güzel dileklerde bulunmak üzere Çeşme’ ye bekliyoruz. Benim Hıdrellez dileğim, Çeşme’yi tüm Akdeniz’in en özel sahili haline getirmektir.”dedi.
Çeşme’nin gizli güzelliklerini tanıtmak ve tüm yıla yayılan bir turizm anlayışla konuk sayısını artırıp çeşitlendirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, sözlerine şöyle devam etti: “Ege’nin incisi Çeşme’miz; Ovacık, Ilıca, Ildırı, Germiyan, Dalyan, Çiftlikköy, Çeşme Merkez, Alaçatı, Reisdere beldeleriyle farklı tatil anlayışlarına sahip insanları sadece bahar ve yaz aylarında değil, dört mevsim misafir etmeye hazır. Çeşme’nin keşfedilmeyi bekleyen değerlerinin yanı sıra her köşe başında meraklısını bekleyen sürprizlerinin de bu serüveni kayda değer kılacağına gönülden inanıyorum. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla Çeşme’mizin marka değerini beş yılda 10 kat arttırmayı hedefliyoruz.”
Çeşme’de Hıdrellez Ritüeli
“Hıdrellez’de Çeşme” gezisinin ilk durağı şifalı termal suları ve Ilıca Plajı ile ünlü Ilıca oldu. Çamur banyolarının yanı sıra termal turizmin önemli noktalarından biri sayılan Şifne’nin ardından Ertyhrai Antik Kenti ile adından söz ettiren kırmızı topraklı Ildırı gezildi. Çeşme’nin tek Türkmen köyü olan Germiyan, üzüm bağları ve lavantasıyla Provence rüzgarı estiren Ovacık’ın ardından günbatımı eşliğinde akşam yemeğiyle devam eden gezide, Çeşme Belediye Başkanı Sn. Muhittin Dalgıç’ın Hıdrellez ateşini yakmasıyla Hıdrellez kutlamaları başladı. Hıdrellez ritüelini iyi dileklerin gül dallarına asılması, hayallerin kumsala çizilmesi takip ederken, Alaçatı durağında ise misafirleri Roman müzisyenler karşıladı ve bu kez bereket getirmesi amacıyla para keseleri gül dallarına asıldı.
Gezinin ikinci gününün ilk durağı rüzgarıyla ünlü Alaçatı olurken, kahvaltı sonrası Hıdrellez dilekleri Ege’nin sularına bırakıldı. Tarihsel dokusuyla öne çıkan Reisdere, deniz ürünleriyle ünlü Dalyanköy gezisinin ardından Çeşme Kalesi’nden kuşbakışı Çeşme Merkez izlendi. Dünyaca ünlü Altınkum ve Pırlanta Plajlarının bulunduğu Çiftlikköy ile “9 Durak 9 Deneyim” kampanyasının “Hıdrellez’de Çeşme” gezisi son buldu.
Hızır ve İlyas Peygamberler iyi dilekler için yeryüzünde buluşuyor
Yarı kutsallık taşıyan bahar bayramı Hıdrellez’de, Hızır ile İlyas Peygamberlerin yeryüzünde buluştuklarına inanılır. Ölümsüzlük suyu içen peygamberlerin 5 Mayıs gece yarısındaki buluşmasının bereket, bolluk, sağlık, mutluluk ve uğur getireceğine olan inanışının tarihi çok eski zamanlara dayanır. Kaynakların bazıları Hıdrellez’in Mezopotamya ve Anadolu kültürlerine ait olduğunu bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu savunur. İlk çağlardan itibaren; Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve Doğu Akdeniz ülkelerinde baharın veya yazın gelişiyle ilgili çeşitli kutlama etkinliklerinin yapıldığı düşünüldüğünde Hıdrellez’in tek bir kültüre ait olmadığı anlaşılır. Hıristiyanlar tarafından da benzer ritüellerle kutlanan Hıdrellez, aynı zamanda kışın sona erip sıcak yaz günlerinin geldiğini müjdelemesi bakımından da önem taşır.
Yüzlerce yıldır kutlanan Hıdrellez’de para keseleri 5 Mayıs gece yarısı gül dalına asılır ve ertesi gün alınarak, yıl boyunca saklanır. Benzer bir ritüelde ise bu kez dilekler kırmızı kurdeleye bağlanarak ya da yine kese içinde gül ağacına asılır ve ertesi gün denize atılır. Kötülüklerden arınmak amacıyla ateşin üzerinden atlamak, bereket ve bolluk getirmesi için kapı, pencere, yiyecek kapları ile para keselerinin ağızlarını açık bırakmak, temizlik yapmak, şifa için taze bahar otlarıyla yemekler hazırlamak halen sürdürülen gelenekler arasındadır.
Anadolu’nun birçok yöresinde devam eden şans ritüelinde ise 5 Mayıs gecesi kapı önüne süt dolu bir kap konur. Bu süt yoğurda dönüşürse bereketin artacağına inanılır. Uğurun bozulmaması için önemli olan kimsenin birbirine bu konu hakkında soru sormamasıdır. Evlenmek isteyen kızların gelin maketi yapıp gül dalına asmaları halinde evlenecekleri kişiyi rüyalarında göreceklerine inanılırken, evlenmekte gecikmiş olanların ise o gece başlarının üzerinde kilit açtırmaları da Hıdrellez gelenekleri arasındadır.
Fotoğraf: Servet Dilber / Alaçatı’da Hdrellez
8 Mayıs 2015