Türkiye’nin kavurucu sıcaklarla boğuştuğu haziran ayının sonunda Antalya Adrasan’da çıkan orman yangını, 125 hektarlık ormanı küle çevirdi.
Yazı: Yusuf Yavuz
Atlas Ağustos 2014 / Sayı 257
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı doğa cennetlerinden Adrasan’daki İnceboyun mevkiinde, 28 Haziran 2014’te öğle saatlerinde başlayan yangına piknikçi ateşinin neden olduğu iddia edildi. Alanın yangına karşı dirençsiz türlerin başında gelen kızılçamla kaplı olması ve şiddetli rüzgâr, alevlerin büyümesine neden oldu. Yangın 18 saat sürdü, dört otelle hediyelik eşya dükkânı ve restoran kül oldu.
Adrasan yangını sırasında alevlerin tehdidi altında kalan plajda bulunan tatilcilerden Güzide Önal, yangını ilk fark ettiklerinde saatlerin 13:45’i gösterdiğini belirtiyor. Göğe yükselen dumanı fark edip kaldıkları otelin yetkililerini uyardıklarında “çöp yanıyordur” yanıtını aldıklarını anlatan Önal, o gün yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Daha sonra baktıklarında ‘bu çöp yakmaya benzemiyor’ deyip itfaiyeyi aradılar. İtfaiyenin telefonu meşguldü. Herhalde herkes arıyordu. Daha sonra siren sesleri duyduk. İlk gelen itfaiyenin hortumu tutukluk yaptığı için müdahalede gecikmişler. Çevre halkının söylediğine göre bir piknikçinin sebep olduğu yangın, rüzgârın da şiddetli olması sebebiyle doğa katliamına sebep oldu.
Gözlerimizin önünde önce yemyeşil çam ağaçları cayır cayır yandı. Çocuklarımız korktu. Yangın söndüren helikopterlerin, uçağın sesini duymamak için kulaklarını kapattılar. Ancak bizim yaşadıklarımız oranın halkı, motel işletmecilerinin yanında hiçbir şey. Onlar, hem yanan Adrasan’a üzüldüler hem de sezonun başında yok olup giden ekmek teknelerine. Yangının olduğu akşam bizi Antalya’ya götüren taksi şoförü arkadaşın ‘Yarın İngiltere’den gelecek turistler için transferim vardı. Getireceğim otel yandı. Ne yapacağım bilmiyorum’ ifadeleri, orada yaşayanların endişesini özetliyor.”
Yangına müdahale etmek için bölgeye gelen ilk itfaiye araçlarından birinin eski ve arızalı olduğunu öne süren yöre halkı, alevlerin bu nedenle büyüdüğünü dile getiriyor. Yangının ardından ortaya çıkan “yanan bölge ranta mı açılacak” endişeleri yetkililer tarafından yapılan açıklamalarla giderilmeye çalışılırken, alanda yangına dayanıklı türlerden yeni bir orman oluşturmak için çalışma başlatıldı. Yangına Dayanıklı Ormanlar Projesi (YARDOP) uygulaması yapılacak bölgede, orman ile yerleşim yerleri arasındaki alanlara meyveli ve yapraklı ağaç türlerinin dikilmesi planlanıyor.