Türkiye’nin önemli göl ev sulak alan uzmanlarından Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, son 45 yılda Türkiye’nin Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alanını yitirdiğini belirterek, “Ortadaki tablo verilen sözlerin, alınan önlemlerin göstermelik olduğunu ortaya koyuyor. Doğaya rağmen kalkınmada insanlar çok acı bedeller ödediler. Verilen sözler tutulsun, yasalar uygulansın. Sulak alanlar günü kutlanmasın, anılsın” diye konuştu.
Haber ve fotoğraf: Yusuf Yavuz / Avlan Gölü, Antalya
Türkiye sahip olduğu 135 sulak alanla önemli bir tatlısu ve biyolojik çeşitlilik potansiyelini barındırıyor. Ancak hatalı politikalar ve insan baskısı yüzünden, 14’ü RAMSAR Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan sulak alanların neredeyse yarısını kaybetti. Yaklaşık 30 yıldır Türkiye’nin gölleri ve sulak alanlarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, Türkiye’nin son 45 yılda kaybettiği sulak alanların toplamının Marmara Denizi büyüklüğünde olduğunu belirtiyor. Kesici, kurutma, doldurma ve çeşitli müdahalelerle kaybedilen 1 milyon 300 bin hektarlık sulak alanın 24 Eğirdir Gölü, 3 Van Gölü’ne eşit olduğunu dile getiriyor.
Göller, lagünler ve sazlık alanların biyolojik çeşitlilik ve yaşamın bütünü açısından son derece önemli alanlar olduğuna değinen Kesici, “doğal müze” olarak nitelediği bu alanların mutlaka korunması gerektiğine işaret ederek, “Su, sadece doğadan üretilir. Suyun yaşamsal önemi, günümüzde sosyal, çevresel, stratejik ve ekonomik boyutlarla birlikte ele alınmaktadır. Teknolojinin hızla ilerlemesine rağmen yerine başka bir maddenin konulamayan su petrolden çok daha değerlidir. Suyun yokluğu ancak hava ile kıyaslanabilir. Suyun yoksa havan, toprağın yok; hayat yok” dedi.
Su sorununun, Ortadoğu ve Afrika’nın yanı sıra dünyanın diğer kıtalarını da yakından ilgilendirdiğine değinen Kesici, “Bu nedenle yeni arayışlar ülkelerin gündemini oluşturmaktadır. Türkiye, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle ‘su fakiri’ olma yolunda ilerlemektedir. BM’nin hazırladığı ‘Su Raporu’na göre Türkiye 2025 yılında su sıkıntısı çekecektir. Ayrıca 2040 yılında ise elindeki su rezervleri yüzünden Türkiye’ye savaş açılacağı bildirilmektedir” görüşünü dile getirdi.
Gelişen teknolojiye rağmen insanoğlunun canlıların yaşam kaynaklarını oluşturan göllerimizin, derelerimizin, denizlerimizin önemini bir kenara bırakarak, doğal kaynakları bilim dışı kullandığını vurgulayan Kesici, bilinçsiz kullanımın sürmesi halinde yaşanacak felaketlerin öncelikli sorumlusu olacağını savunarak, “Sular bilinçli kullanılırsa bolluk ve bereket, bilinçsiz kullanılırsa kıtlık ve felaket getirir” uyarısında bulundu.
Türkiye’nin önemli su rezervlerini barındıran Akdeniz Bölgesi’nde Antalya, Isparta ve Burdur’da toplam 155 bin 305 hektarlık sulak alan bulunuyor. Burdur’da yedi, Isparta’da beş, Antalya’da ise dört sulak alan bulunuyor. Ancak son yıllarda hızla artan vahşi madencilik, enerji ve turizm yatırımlarının baskısı ve hatalı tarım uygulamaları bölgenin sulak alanlarının önemli bölümünün yok olmasına neden oldu. Dünyanın en önemli antik kentlerinin varlık nedeni olan su kaynaklarının hoyratça kullanımına tanıklık eden Antalya’da, yakın zamana kadar sulak alan olan Yamansaz, Boğazkent ve Aksu deltası gibi alanlar Antalya’nın yitirdiği önemli doğa mirasları arasında.
02.02.2016