Anasayfa Gündem Bilgisayar seçerken bilmeniz gereken altın kurallar

Bilgisayar seçerken bilmeniz gereken altın kurallar

msahin

Doğada bulunmayı, keşfetmeyi, yeni coğrafyalarla tanışmayı sevenler için mobil dijital cihazlar büyük önem taşısa da güçlü bir PC’nin varlığı hala vazgeçilmez bir gerçek olarak hayatlarımızda duruyor. İster laptop olsun, isterse de evimizdeki masanın üzerinde bizi bekleyen bir masa üstü PC… Hayatımızın bir noktasında mutlaka bir PC’ye ihtiyaç duyuyoruz. Bazen çektiğimiz video ve fotoğrafları işlemek için, ya da işlerimizle ilgili süreçleri takip etmek için… O PC mutlaka gerekiyor. Peki, ihtiyacımız olan bilgisayarı seçerken bilmemiz gerekenler nedir?

Bir PC kurarken veya PC satın alırken, hepimiz ilk olarak bilgisayar fiyatları hakkında araştırmaya yapıyoruz. Oysa bir PC seçerken ilk dikkat etmeniz gereken bileşen anakart olacaktır. Anakartınız, seçeceğiniz PC’nin limitlerini, yeteneklerini belirleyen temel anlamına gelir. Temeli sağlam olmayan yapının sağlıklı inşa edilemeyeceği gibi doğru anakartı seçmediğinizde, ileride PC’nizi yükseltmek istediğinizde, yeni donanımlar eklerken sorunlar da yaşayabilirsiniz. Hatta anakartınızın, PC’nin içinde hava akımına olanak sağlayan bir mimariye sahip olması, işlemci sıcaklığının tehlikeli boyutlara yükselmemesi ve PC’nizin daha sağlıklı çalışması anlamına gelecektir.

Eğer laptop satın alacaksanız da, üreticisi ankart konusunda bilgi vermeyecektir ancak havalandırma kanallarının yeterince geniş ve çok sayıda olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz çünkü video/görüntü işleme gibi süreçler çok fazla ısı oluşmasına neden olacaktır. Soğutma konusunda yetersiz kalan bir laptop ise sorunlarla karşılaşacaktır. Bu noktada fiyat/performans açısından başarılı olan Nvidia GTX 1650 gibi bir ekran kartına sahip olan laptopları seçmenizi tavsiye ediyoruz.

Fotoğraf ve video işleme demişken, PC’niz ile telefonunuz arasında doğrudan bağlantı kurulması da, yüksek boyutlu verilerin aktarılması için çok pratik çözümler sunuyor. Örneğin Windows PC’nize Samsung akıllı telefon üzerinden kablosuz bağlantı kuracak uygulamaları da kurmanızı tavsiye ederiz.

PC seçerken pek çok insanın yaptığı hatalardan biri de, RAM miktarını önemsememektir. Güçlü PC denilince, insanların aklında beliren donanımlar, en güçlü işlemci ve en güçlü ekran kartı olur… Oysa PC’nin güçlü donanımlarının güçlerini gösterebilmeleri için bol ve hızlı RAM’e ihtiyaç vardır. RAM’i bir şişe ağzı olarak düşünebilirsiniz. İşlemciniz, ekran kartınız, sabit diskleriniz çok güçlü olabilir ama bu bileşenlerden gelen veriler, düşük kapasiteli RAM’lerin önünde birikir ve RAM’iniz, bilgisayarınızın hızını belirler. Dolayısıyla, PC seçerken, “bol” ve “hızlı” RAM sahibi olmak üzere bir bütçe planlaması yapmalısınız.

Aynı uyarımız Notebook almak isteyenler için de geçerli. Notebook’unuzu seçerken, mümkünse yüksek hafızalı bir model almak isteyebilirsiniz. Eğer beğendiğiniz, bütçenize uygun Notebook modelinde yeterli RAM bulunmuyorsa da, paniğe kapılmayın, Notebook’lara RAM eklemek çok zor bir işlem değil. Teknik servislerde bu işler kısa sürede yapılıp cihazlar sahiplerine teslim ediliyor. Eğer biraz teknik bilgiye sahipseniz ve Notebook’un RAM’leri alt kapakta kolayca ulaşılabilir bir yerdeyse, kendiniz bile rahatça RAM güncellemesi yapabilirsiniz. Ama uyarımızı yapalım, ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu işi bir uzmana bırakın.

Bilgisayarınızı konforlu kullanmak için yüksek çözünürlüğe sahip bir Mouse da detaylı video/fotoğraf işleme süreçlerinde işinizi kolaylaştıracaktır. Mouse fiyatları konusunda bir inceleme yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Eğer bu basit kullara dikkat ederek bir PC veya Notebook edinecek olursanız, uzun yıllar boyunca bilgisayarınızın yüksek performanslı olarak, ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılaması mümkün olacaktır.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap