Anasayfa Gündem Artvinliler Başbakan’dan Söz Aldı

Artvinliler Başbakan’dan Söz Aldı

Ayşegül Parlayan Özalp

Artvin’in Cerattepe Mevkisi’ni kurtarmak için devam eden maden protestolarına ilişkin 24 Şubat 2016’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Artvinlileri temsilen 14 kişilik heyetin yaptığı görüşmeyi Atlas yazarlarından Serkan Ocak kaleme aldı.

Haber: Serkan Ocak

Artvin Cerattepe’de devam eden maden protestolarına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu, 14 kişilik bir heyetle görüştü. Görüşmeye Davutoğlu’nun yanı sıra dört bakan ve dört de milletvekili katıldı. Toplantı tam beş saat sürdü. Sonuç “şimdilik” sevindirici. Cerattepe’de hukuki süreç tamamlana kadar maden çıkarılmayacak.

Başbakan ayrıca Cerattepe’den kesinlikle altın çıkarılmayacağına dair heyettekilere söz verdi.

Cerattepe’de son 20 yıldır süren maden mücadelesinde geçen hafta polisle halkın çatıştığı bir boyuta gelinmişti. Türkiye’nin değişik yerlerinden Artvinlilere destek eylemi yapılmış, onlarca vatandaş gözaltına alınmıştı. Artvinliler ilk kez bir çevre eyleminde plastik mermi ve TOMA’yla tanışmıştı.

Olaylar henüz yatışmamışken Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvinlilerin talebini geri çevirmedi ve bir toplantı düzenledi. Öğle saatlerinde başlayan toplantıya Ahmet Davutoğlu’nun yanında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güldemet Sarı ve Artvinli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yer aldı. Dört milletvekili bazı genel müdürler de katılımcılar arasındaydı. Artvin’den ise Yeşil Artvin Derneği’nin Başkanı Nur Neşe Karahan, avukat Bedrettin Kalın ve KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ile birlikte 14 kişi toplantıya katıldı.

Başbakan Davutoğlu notlar alarak, sorular sorarak toplantıyı yönetti. Katılımcıları tek tek dinledi. Konya’daki toplantıya geç kaldığı konusunda yardımcılarının uyarılarına rağmen Davutoğlu, iki saat boyunca toplantıda kaldı.

Orman Mühendisi Oğuz Kurdoğlu’nun toplantının detaylarına ilişkin Radikal’e verdiği bilgilere göre, Davutoğlu gerginliğin sona ermesi için elinden geleni yapacağını söyledi. Bazı sözler de verdi. Hukuki süreç tamamlanana kadar herhangi bir madencilik faaliyeti olmayacağına, Cerattepe’den altın çıkarılmayacağına dair söz verdi.

‘BU BİR ZAFER DEĞİL’
Kurdoğlu, ayrıca toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Hukuki süreçten kasıt ilk keşiften sonra mı (14 Mart), yoksa Danıştay’da süreç tamamlana kadar mı, bu tam kesin değil. Ancak bizim anladığımız hukuki süreç Danıştay kararıyla son bulur.

Bu bir zafer değil. Sayın Başbakan ‘İletişim kanallarını açık tutalım, sürekli haberleşelim’ dedi. Bu çok önemli, Artvin halkının bu anlamda en üst makam tarafından muhatap alınması son derece önemli bir gelişme. Belki ilk kez böyle bir tartışma ortamı oluştu. Başka taleplerimiz de oldu. ‘Marjinalleştirme, başka grupların gelmesi vs.’ olduğunun söylenmesinin bizi üzdüğünü söyledik.”

“Artvin’de halk plastik mermiyle, gazla ilk kez tanıştı” diyen Kurdoğlu, “Vatandaşların elinde taş yok, sopa yok. Çok sayıdaki polisin olması ortamı gerdi. Asıl ortamın gerilmesinin sebebi de şirketin Cerattepe’ye çıkması. Şirketin faaliyeti durdu ancak malzemelerin aşağıya indirmesi gerginliği tamamen bitirir.

Başbakan bizi anladığını, süreci birlikte yöneteceklerini ve mutlaka bir orta yol bulunacağını söyledi. Ayrıca bahsedilen 3 bin 500 ağaçtan bir tane fazla kesilmesi durumunda madeni bizzat kendisinin mühürleyeceğini de belirtti.”

Kurdoğlu şunları da sözlerine ekledi: “Bana kalırsa meselenin sadece ekoloji tarafı yok. Artvin’in sosyal ve kültürel tarafı da var. Bu maden açılırsa bunu da yok edecek. En az ekosistemin zarar görmesi kadar bu durum da Artvin’i bitirir.”

Cerattepe’de bundan sonra 14 Mart’ta bilirkişi heyeti incelemede bulunacak. Rize İdare Mahkemesi de buradan gelecek rapora göre kararını verecek. Sonra tarafların itirazları süreci başlayacak. Dosya Danıştay’a kadar gidecek. Nihai kararı ise aylar sonra Danıştay verecek.

Davutoğlu’nun beyanına göre şu anda madencilik faaliyeti başlamayacak. Ancak Artvinliler polis korumasında olan şirkete ait iş makinelerinin de Cerattepe’den indirilmesini talep ediyor.

Fotoğraf: Artvin’de madencilik faaliyetine karşı Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde ve Türkiye Barolar Birliği’nin katılımıyla yapılan protestoya gelen halk, cep telefonu ışığıyla destek verdi (Yasin Akgül).

25.02.2016

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap