Anasayfa Gündem Akkuyu ve Gerze: Koşar Adım Nükleere…

Akkuyu ve Gerze: Koşar Adım Nükleere…

Ayşegül Parlayan Özalp

Mersin Akkuyu ve Sinop Gerze’ye yapılmak istenen nükleer santrallarla ilgili önemli gelişmeler var.

Akkuyu’daki santralin limanı ve hidroteknik işleriyle ilgili ihalesi tamamlandı ve ihale sonucu son anda açıklandı. Kazanan yine tanıdık bir şirketti. Hasankeyf’teki Ilısu Barajı’ndan İstanbul’daki üçüncü havalimanına kadar Türkiye’de son yıllarda yapılan pek çok büyük işte adına sıkça rastladığımız Cengiz İnşaat… Santralin toplam bedelinin 20 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Ancak bu ihaleyle ilgili bir bilgi açıklanmadı.

Çok geçmeden limanın temel atma töreni yapıldı. Yarım asırdır tartışma konusu olan santralin deniz kıyısındaki yapılarının açılışına yalnız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Rus şirket ROSATOM tarafından yapılacak santralin asıl temel atma işleminin ise önümüzdeki yıl büyük bir törenle yapılacağını söyledi. Sinop-Gerze’de yapılması planlanan nükleer santralle ilgili de Japonya ile yapılan anlaşma TBMM’den geçti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Geçen ay 26 Nisan’da Çernobil’in yıl dönümü nedeniyle yapılan etkinliklerde, nükleer karşıtı yaşam savunucuları Sinop ve İstanbul’da bir araya geldi. 25 Nisan Cumartesi, Sinop’ta Nükleer Karşıtı Platform tarafından organize edilen eyleme yalnız İstanbul’dan 15 otobüs kalktı. İstanbul’da Kuzey Ormanları Savunması ve Karadeniz İsyandadır Platformu’nun öncülüğünde yapılan eylemde de binlerce kişi “Nükleere Hayır” diye haykırdı…

Haber:  Serkan Ocak / Fotoğraf: Akkuyu-DHA

Atlas Mayıs 2015 / Sayı 266

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap