Anasayfa Gündem Akdeniz Foku, Manavgat Çayı’nda Görüntülendi

Akdeniz Foku, Manavgat Çayı’nda Görüntülendi

Dünyada yalnızca 700 tane kaldığı belirtilen Akdeniz fokları Türkiye’de ilk kez bir nehirde görüntülendi. Biyomühendis H. Çağlar İnce’nin beş ülkeden gelen öğrenciler için düzenlediği doğa atölyesi kapsamındaki kuş gözlemi sırasında Antalya Manavgat Çayı’nın denize döküldüğü bölgede görüntülenen Akdeniz Foku, türün ilk nehir kaydı olarak tarihe geçti. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında yaklaşık 100 civarında Akdeniz fokunun yaşadığı tahmin ediliyor.

Manavgat Namık Karamancı Fen Lisesi ile Niğde Akşemseddin Bilim Sanat Merkezi’nin Erasmus Programı kapsamında beş ülkeden gelen öğrenciler için Manavgat’ta düzenlediği Doğa Atölyesi’nde öğrencilere nesli tehlike altında bulunan Akdeniz fokları anlatılıyordu. Biyomühendis H. Çağlar İnce, seviyesinin düşmesiyle tuzlanan nehir suyu ve bölgede bol balık bulunmasının türün nehre girmesine neden olduğunu belirterek, “Doğa eğitiminin ardından türü nehirde görmek gerçekten büyük bir tesadüf oldu” dedi. Turizm’deki plansız gelişimden Akdeniz fokunun da nasibini aldığına dikkat çeken İnce, turizmdeki gelişi güzel büyümenin, tek bir turizm çeşidine ve pazarına bağlı gelişmesiyle bir anda büyük bir krize yol açtığının altını çizdi.

Fok gözlemi, bu konuda yapılan çalışmalar için büyük bir önem taşıyor. Siz de bir fok görürseniz fotoğraf veya video kaydı alıp www.sadagaf.org ile irtibata geçerek onun korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

 

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap