Anasayfa Gündem Ağaçlar Kesilecek, Göçmen Kuşlar Etkilenicek!

Ağaçlar Kesilecek, Göçmen Kuşlar Etkilenicek!

TEKİRDAĞ’ın Şarköy ilçesinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü, Camikebir Mahallesi 2Saray Bayırı üzerinde yapılmakta ola Şarköy Trafo Merkezi’nden başlayarak, 11 bin 720 metre (11,720 km) mesafe uzaklıktaki, 2009 yılında faaliyete giren Kocaali- Yeniköy sahasındaki Sarıkaya Rüzgar Enerji Santrali’ne bağlanacak, 154 kV gerimli 38 adet direği bulunan “Enerji İletim Hattı” kuruyor.

Enerji İletim Hattı için seçilen yaklaşık 10 milyon 202 bin 406 metrekare alanın, 228 bin 759 metrekaresinin tesis çalışmalarından etkileneceğinin belirtildiği ÇED raporunda, 4 bin 757 m2 lik orman alanında bulunan ormanlık bölgedeki ağaçların da kesileceği, göçmen kuşların etkileneceği ifade edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre, proje Camikebir Mahallesi Mustafa Kemal Caddesine yaklaşık 1300 metre mesafedeki Saray Bayırında yapılmakta olan Şarköy Trafo Merkezi’nden başlayacak, 11,720 km mesafe tutan güzergahın sağından solundan 1 km olmak üzere 2 km genişliğinde bir koridorla, 600 metre mesafedeki Kocaali Köyü ile, yaklaşık 700 metre mesafedeki Şenköy’e yakınlıktan geçecek 16 adet durdurucu, 22 adet taşıyıcı toplam 38 adet direk, Sarıkaya Rüzgar Enerji Santrali Trafo Merkezine bağlantısı gerçekleştirilecek. Hat boyunca 50 metre genişliğinde güzergah içinde inşaat çalışmaları sürdürülerek 30 personel çalıştırılacak.

Proje kapsamında 9 bin 200 m2’lik bir alan kamulaştırılacak, 576 bin 800 m2’lik bir alandada irtifak hakkı tesis edilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Enerji İletim Hattı güzergahının sonbahar kuş göçü yolu üzerinde olduğunu, ilkbahar göçü yolu üzerine de yakın bir yerde bulunduğunu ifade ettiği görüş yazısında, proje kapsamında hat boyunca, renkli kuşkonmazların, balonların ekleneceğinin taahhüt edilmesi, hat boyunca doğal ve kültürel peyzajın sürdürülebilir korunmasına hassasiyet gösterilmesini istedi.1

Enerji İletim Hattı’nın geçeceği güzergahta Enerji Manyetik Alan (EMA) etkisi olacağı belirtilen ÇED raporunda “Projenin işletme aşamasında, EİH bakım çalışmalarından kaynaklı katı atık ve gürültü oluşması söz konusudur. Bir diğer husus da EMA etkisi olmakla beraber hat güzergahının yerleşim yerlerinin mümkün olduğunca uzağında olması nedeniyle sağlık ve çevre üzerine olumsuz etkilerin düşük düzeyde olacağı öngörülmektedir.” ifadesine yer verildi.

Raporda sonuç bölümünde “EİH’nin devreye alınmasıyla, Sarıkaya RES’te üretilecek enerji enterkonnekte sisteme aktarılacak böylece Tekirdağ ili ve çevresindeki yerleşim yerleri ile bölgede faaliyet gösteren sanayi ve turizm tesislerinin enerji ihtiyaçları sürekli ve kesintisiz şekilde karşılanacak,bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimindeki süreklilik sağlanmış olacaktır.” Denildi.

TEİAŞ Tesis Daire Başkanlığı tarafından Ankara merkezli Ulutaş İnşaat Ltd.Şti. ihale edilen Şarköy Trafo Merkezinin Şantiye Sorumlusu Ahmet Kemal Güven, Hazine arazisi üzerine kurulacak olan trafo merkezinin 350 m2’lik kumanda binası olacağını, açık şalt alanlarının yer alacağını ifade ederek “Burada kurulacak trafo merkezi 154 Kw gücünde olacak. Enerji nakil hattı da kurularak Şarköy Trafo Merkezi ring vazifesi görecek. Merkezde 4 adet gerilim trafosu, 3 adet ve 6 adet çeşitli güçlerde akım trafosu yer alacak.” Dedi.

Haber ve Fotoğraf: Yakup Önal

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap