Anasayfa Gündem 2B Bataklığı Derinleşiyor

2B Bataklığı Derinleşiyor

2B arazilerine ilişkin yasal düzenleme 26 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti, ancak başvurular yeterli olmayınca önce süre uzatıldı, ardından da rayiç bedellere ilişkin oluşan tepkiler nedeniyle yeni düzenlemelere gidildi.

TBMM Genel Kurulu’nda 4 Şubat 2013’te kabul edilen kanunla, 2B konusundaki başvuru ve satış bedellerinde yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 2B başvuruları için mücavir alan sınırlarında 2 bin, mücavir alan dışındaki taşınmazlar içinse 1000 TL olan başvuru bedelleri bundan böyle alınmayacak.

Antalya’nın dünyaca ünlü turizm cenneti Çıralı ve çevresinde ise 2B şoku yaşanıyor. Büyük bölümü 2B statüsünde olan Çıralı’daki hak sahibi kullanıcıların önemli bölümü başvurularını yaptı ama rayiç bedellerin yüksek olmasından dolayı köylülerin bu arazileri almaları mümkün olamıyor.

Ormancılık konusunda önemli çalışmaları bulunan Doç. Dr. Yücel Çağlar, yapılan son düzenlemelerin ardından gelinen noktayı “2B batağının daha da derinleşmesi” olarak yorumladı. Çağlar, değişikle yoksul yurttaşların mağduriyetinin, 2B’lerin rastgele satışının yol açabileceği toplumsal, ekonomik ve ekolojik olumsuzlukların önlenemediğini söyledi. Çağlar, 2003 yılında 2B satışlarından 25 milyar dolar gelir beklediğini ancak bugün beklentinin 5,5 milyar dolara gerilediğinin altını çizerek, “görünüşe bakılırsa, yine evdeki hesap çarşıya uymayacak” dedi.

Haber: Yusuf Yavuz
ATLAS MART 2013 / SAYI:240

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap