Ege’nin mavi sularına bir parmak gibi uzanan ve bin yıldır kadınların girmesi yasak olan muhteşem bir yarımada; vadilere, yamaçlara serpiştirilmiş görkemli 20 manastır… Yarımadanın binlerce Osmanlı belgesinden, kutsal emanetler, ikonlar ve eşyalardan oluşan sırları Eylül 2016 sayısında Atlas’ta yer alıyor.
Yunanistan’da özerk bir yönetime sahip olan Aynaroz’un gizemli kapıları Mehmet Ö. Alkan’a açıldı. Alkan, Aynaroz’a özellikle manastırların arşivlerinde bulunan Osmanlı ferman, berat ve belgelerin içerikleri konusunda araştırma yapması amacıyla özel olarak davet edildi. Aynaroz’daki manastır hayatına 24 saat tanıklık ettiği dokuz gün geçirdi. Toplam 20 manastırın yarısından fazlasını gördü. Beş manastırda ve ayrıca Kariyes’te kaldı. Dört manastırın arşivlerinde ve kutsal müzelerinde incelemelerde bulundu, ayrıca kutsal emanetlerini de gördü ve çok az kişiye verilen özel izinle onları fotoğrafladı. Türkiye’den gelip de bu kadar uzun süre kalan ve arşivleri, kutsal emanetleri ve müzeleri inceleyip fotoğraflayan ilk kişiydi.
Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu, yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Halen İ. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyasî Tarih anabilim dalında öğretim üyesi. Osmanlı modernleşmesi ve Cumhuriyet tarihi üzerine çalışıyor. Kendi alanında yayınlanmış 200’ün üzerinde makalesi ve hazırladığı 15 kitabı var. Ulusal TV’lerde yayınlanan 12 belgesel hazırladı. Türkiye Felsefe Kurumu, Mülkiyeliler Birliği’nin üyesi ve Tarih Vakfı’nın kurucusu. Toplumsal Tarih, Birikim, Atlas Tarih gibi dergilerde düzenli olarak yazıyor. Ayrıca A Haberde “Eski Defterler”, TRT-TÜRK’te “Tarihe/Tarihte Yolculuk” ve CNNTÜRK’te “Sağım Solum Tarih” programlarını hazırladı.
Atlas, Gizemli Yarımada Aynaroz’da
Sonraki Yazı