Anasayfa Gündem Boğazların Haritaları İzmir’de

Boğazların Haritaları İzmir’de

Ayşegül Parlayan Özalp

İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde açılan “Üç Denizin Ortasında” sergisi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının nadir Osmanlı ve Fransız haritalarını bir araya getiriyor.

“Üç Denizin Ortasında, XVII. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Osmanlı ve Fransız Boğazlar Haritaları Sergisi”, İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Arkas Sanat Merkezi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan sergide Fransa Ulusal Kütüphanesi ve Fransa Ulusal Arşivi’nin ilk kez ödünç verdiği İstanbul ve Çanakkale boğazlarına ait nadir haritalar yer alıyor. Ayrıca sergide Topkapı Sarayı, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi, Deniz Müzesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş haritalar da bulunuyor.

harita

Sergide yer alan Kauffer’in İstanbul Boğazı üzerine çalışmalarını gösteren, ayrıntılı açıklamalı elyazması haritası 1782 yılına ait.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Atlas Yayın Direktörü Murat Köksal ve Sergi Direktörü Müjde Unustası, “Üç Denizin Ortasında” sergisinin açılış töreni sonrasında Boğaz haritalarını incelediler.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Atlas Yayın Direktörü Murat Köksal ve Sergi Direktörü Müjde Unustası, “Üç Denizin Ortasında” sergisinin açılış töreni sonrasında Boğaz haritalarını incelediler.

Sergi hem İstanbul ve Çanakkale Boğazı, hem de Osmanlı ve Fransız haritacılığı hakkında karşılaştırmalı bir bakış açısı sunuyor. Haritalar üzerinden deniz yolu ulaşımı, antikçağ yerleşimleri, ordu ve silahlı kuvvetlerin sahip olduğu yerleşkeler, civardaki kırsal ve ekilebilir alanlar, coğrafi ve kültürel sınırlar bağlamında iki medeniyetin birbiriyle ilişkisi gibi konularda geçmişe ışık tutuyor.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas sergiyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu sergi için hiç gün yüzü görmemiş haritaları alma şansına sahip olduk. Bunlar harita gibi gözüküyor ama bana göre askeri değeri olan evraklardır. 1800’lerde gizli arşivlere bulunuyorlardı. Gün ışığına çıkmayan çok harita var.”

“Üç Denizin Ortasında, XVII. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Osmanlı ve Fransız Boğazlar Haritaları Sergisi”, İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde 30 Temmuz 2016 tarihine kadar açık kalacak.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap