Atatürk Arboretumu / Sarıyer, İstanbul
Belgrad Ormanı içinde bulunan, dünyanın çeşitli noktalarından getirilmiş bitkilerin belirli peyzaj kurallarıyla sergilendiği Atatürk Arboretumu, Bahçeköy’den Kemerburgaz yoluna döndükten 500 yüz metre sonra solda yer alıyor. Aslında bir gezi alanından çok bilimsel bir araştırma sahası. Atatürk Arboretumu ziyaretçilerine bitkiler hakkında bilgi veriyor, onları yetişme alanlarında tanıtıyor, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Dünyanın farklı yerlerindeki bitki türlerini bir araya toplayarak meraklılarına tanıtmak, tükenme riski altındaki türleri koruma altına almak, farklı ekosistemlerin bitkilerinin ülkemiz ekosistemine uygunluğu üzerinde çalışmalar yapmak Atatürk Arboretumu’nun amaçları arasında.
Bir taraftan bilimsel çalışmaların devam ettiği, bir taraftan da eğitim amaçlı gezilerin düzenlendiği bir canlı bitki müzesi olan Atatürk Arboretumu’nu kurma çalışmaları İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık tarafından 1949 yılında başlatıldı. Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün işbirliği yapmasıyla Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üzerinde bir alanda arboretum kurma çalışmalarına başlandı. Sorbon Üniversitesi Botanik Bahçesi’nden Camille Guinet, 1959- 1961 yılları arasında projeleri hazırladı ancak bu projelerin aynısının uygulanması kaynak yetersizliğinden mümkün olmadı. Arboretum, 1982 yılında Atatürk adını aldı, aynı yıl Orman Bakanlığı’nın en küçük idari birimi olan işletme şefliği statüsü kazandı. Bugün bilimsel ve idari ağırlığı olan bir danışma kurulu tarafından yönetiliyor. Bilimsel sorumluluk İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde, idari ve mali sorumluluk ise Orman Bakanlığı’nda.
İlkbahar aylarında arboretum içinde bulunan üç göledin etrafı rengârenk oluyor. Girişte sağda kalan gölet ile solundaki büyük göledin etrafında yapacağınız yürüyüşler hem dünyanın birçok yerinden gelen bitkileri tanımanızı, hem de İstanbul’da tertemiz bir hava solumanızı sağlayacak.
Fotoğraf: Yıldırım Güngör