Gezegeni nasıl yok ettik?

Gezegeni nasıl yok ettik?

Koca evrende, yaşadığı gezegeni yok ederek yersiz yurtsuz kalan kaç medeniyet vardır bilemiyoruz ama bizimkini yok etmek konusunda çok emin şekilde ilerliyoruz ve bu konuda bir rehber yazabilecek kadar uzmanlaştık.

Etkileyici belgeselleriyle dünya çapında beğeni toplayan İngiliz belgesel kanalı BBC Earth, dünyanın bozulan ekosistemine vurgu yapan yeni bir belgesel serisinin yayınına başlıyor. Eco Season isimli yeni sezonunda 3 yeni belgeseli izleyicilerine ulaştıracak olan BBC Earth, bu yapımlarla insanoğlunun dünyaya nasıl zarar verdiğini anlatırken dünyayı felaketten kurtarabilmemiz için neler yapabileceğimizi de sorgulayacak.

Gezegenimizin ekosistemine ne kadar ağır zarar verdiğimizi fark eden herkesin aklına da, her halde şu soru gelecektir: Bu gezegene nasıl bu kadar ağır zarar verdik?

Bu konuda insanoğlunun etkileyici bir azmi ve özellikle son yüzyılda başarılarla donattığı bir tarihi var.

İnsanoğlu olarak bu konudaki uzmanlığımızdan emin değilseniz, size hemen çok etkileyici gerçekleri, canımızı yakacak sayılarla anlatalım. Zira bunlar öyle yenilir yutulur sayılar değil.

İnsanlık tarihi boyunca, yaklaşık 10 bin yıl kadar koca gezegende yaşayan insan sayısı sadece 5 milyon civarında kaldı. Sonra 1800’lü yıllara geldiğimizde bu rakam, birden bire 1 milyar insana zıpladı. Ardından sadece 150 yıl kadar bir sürede, 1950’lerde 3 milyara dayandık ve sonraki 50-60 yıllık süreçte, yani günümüzde, 7.7 milyar insan ile 8 milyarın kapısına dayanmış durumdayız.

Üstelik, bu 8 milyar insanın sadece gelişmiş ülkelerde yaşayan az bir bölümü gerçekten refah içinde, konfor içinde, karnını doyurarak ve sağlıklı şekilde yaşayabiliyor. Fakat o azınlık bile temiz hava soluyabilmek gibi imkanlarını kaybetmiş durumda. Diğer çoğunluk ise açlık sınırında bir yaşam sürüyor; umutsuz, zor şartlarda, bazen bir bardak içecek temiz su bulabilmek için günlerce uğraşarak yaşıyor.

Gezegenimiz ne yazık ki, bu kadar çok sayıda insanı kendi sağlığını koruyarak hayatta tutabilecek bir güce sahip değil.

Örneğin, şu anda dünyadaki herkesin her gün sıradan bir İngiliz vatandaşı kadar besin tüketmesi halinde, dünyadaki kaynakların tüm insanlığa yetişebilmesi için bir adet daha gezegene ihtiyacımız olacaktı.

 BBC Earth gezegenimizin yok oluşuna dikkat çekiyor

İngiltere’nin etkili televizyon kanalı BBC’ye ait BBC Studios tarafından hazırlanan çok önemli dört çevre belgeseli, Mart ayında Türkiye’den de izlenebilen BBC Earth platformunda, Eco Season isimli yeni sezonda yayına giriyor.

Dünyamızı nasıl yok ettiğimize dair çok çarpıcı örnekleri de içinde barındıran bu belgeseller, üzerinde uzun uğraşlar verilmiş, çok değerli yapımlar.

Belgesellerin ilk yayınlarını kaçırmak istemeyenler için, yayın tarihleri ve saatleri şöyle:

  •  7.7 Billion People and Counting - 2 Mart, 21:35
  • Extinction: The Facts - 3 Mart, 21:25
  • Eco Feast - 6 Mart, 22:20

Ayrıca, BBC Earth’in sevilen belgeseli "Climate Change: The Factsde" tekrar yayınıyla, gezegenimizin sağlığı hakkında duyarlı izleyicilere ulaşacak:

  • Climate Change: The Facts / 1. Bölüm- 2 Mart, 23:102. Bölüm - 3 Mart, 23:10 

Bu belgeselleri kısaca tanıtmak gerekirse:

7.7 Billion People and Counting

Ünlü çevreci ve aktivist Chris Packham’ın hazırladığı belgesel, hızla artan insan nüfusunun gezegeni nasıl yok ettiğini çarpıcı şekilde gözler önüne eriyor. Nüfusu 20 milyonu aşan Güney Amerika şehirlerinde, halkın içme suyu çıkarmak amacıyla yer altı su kaynaklarına ulaşmak için açtığı milyonlarca kuyu nedeniyle yer altı sularının nasıl tükendiği ve bölgede yaşamanın giderek nasıl zorlaştığı gibi örnekleri yerinde inceleyen Chris Packham bu belgeselle, bir an önce önlem alınması için tüm dünyaya çok önemli bir uyarı gönderiyor.

 

Extinction: The Facts

50 yıldır çok izlenen, çok önemli doğa programlarına imza atan çevreci Sir David Attenborough’un hazırladığı bu önemli belgesel ise dünyada insan nüfusu hızla artarken, hayvan nüfusunun nasıl hızla yok olduğunu yine çarpıcı örneklerle, yerinde yapılan araştırmalarla inceliyor. Sadece 1970’den sonra, yani milyarlarca yıllık gezegen tarihinin sadece son 40 senesinde, dünyadaki hayvan popülasyonunun %60 oranında azaldığı bir gezegenimiz var ve emin olalım, hayvanların yok olduğu bir gezegen, insanları da üzerinde çok uzun süre barındırmayacaktır.

 

Eat to Save the Planet (Eco Feast)

Gezegeni koruyacak beslenme alışkanlıklıkları kazanmayı anlatan bu ilginç belgesel, çok dikkat çekecek değerli bir fikri de tanıtıyor: Ekolojik Ziyafet. Selebritiler bu belgeselde ünlü bir şefin mutfağında, ekolojik dengeye zarar vermeden sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmayı deneyimliyorlar.

Bir yemek hazırlarken aynı zamanda doğayı koruma refleksine de sahip olmamız gerektiğini çok çarpıcı bir şekilde anlatan bu belgesel, kendi evlerimizde, günlük rutinlerimiz içinde, kişisel çabalarımızla gezegenimize nasıl olumlu bir katkı sağlayabileceğimizi anlatıyor. Ve bu konuyu küçümsememek gerekiyor. Örneğin, çok da aklımıza ve gündemimize gelmeyen balık çiftliklerinin dünyadaki karbon ayak izindeki payının ne kadar büyük olduğunu bilmek, pazarda balık seçerken çiftlik balığı değil de sezonunda avlanmış doğal balıklar tüketmek üzere alışkanlıklarınızı değiştirebilir.

 

Climate Change: The Facts

Dünyayı yok etme başarımızdaki önemli bir imzamız da, dünyanın iklimini geri dönüşü zor bir biçimde bozmuş olmamız. Öyle ki küresel ısınmanın felakete dönüşmesine sadece 2 derece ısı farkı kaldı ve o noktadan sonra bildiğimiz dünyayı tamamen unutup kutupları erimiş, şehirleri sular altında kalmış, tarım yapılamaz olmuş, fırtınalar arasında yaşanmaz duruma gelmiş bir gezegende nasıl yaşayabileceğimizin cevabı yok. Bu hızla ilerlersek 40 yıl içinde ulaşacağımız bu felaketi durdurabilmenin yollarını araştıran belgesel de son derece önemli bir yapım.