Anasayfa KeşfetBilim Geleceği Planlamak

Geleceği Planlamak

Ayşegül Parlayan Özalp

Zürih Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nün son araştırmasına göre plan yapmak sadece insana özgü bir yetenek değil.

ATLAS KASIM 2013/SAYI:248

Orangutanlar rotalarını planlıyor ve bunu diğer bireylere haber veriyorlar. Prof. Dr. Carel van Schaik’ın uzun yıllar süren araştırmasına göre erkek orangutanlar rotalarını bir gün önceden belirliyor. Erkekler, dişi orangutanları etkilemek ve rakiplerini engellemek için gidecekleri yöne doğru bağırıyorlar. Araştırmaya göre sadece tutsak olanlar değil vahşi doğada yaşayan orangutanlar da planlama yeteneklerini kullanıyor. Zürih Üniversitesi antropologları yabanıl büyük maymunları birkaç yıldır Sumatra’nın yoğun tropikal ormanlarında takip edip onların da bu yeteneğe sahip olup olmadıklarını inceledi.

Orangutanlar ormanda genellikle yalnız dolaşırlar ama aynı zamanda sosyal ilişkilerini de sürdürürler. Yetişkin erkekler dişileri etkilemek ve rakiplerini korkutmak için uzun ve yüksek sesler çıkarır. Geniş yanakları bir huni işlevi görür ve megafon gibi sesi arttırır. Dişiler sesin geldiği yere doğru yaklaşırlar. Baskın bir yapıya sahip olmayan erkekler ise kendi ilerledikleri yönde yüksek bir ses duyarlarsa yollarını değiştiryor.

Carel van Schaik “Orangutanların ertesi gün ilerleyecekleri yöne doğru akşamları uzun sesler çıkarıp haber verdiklerini gözlemledik. Erkeklerin seyahat yönlerindeki değişikliği de yeni bir uzun sesle duyurduklarını kaydettik. Yeni bir çağrı olmamasına rağmen sabahları diğer orangutanlar bir önceki gecenin uzun çağrısına doğru bir şekilde karşılık verdiler. Çalışmalarımız gösteriyor ki vahşi orangutanlar sadece ‘şimdide ve burada’ yaşamıyorlar. Onlar geleceği düşünebiliyor ve hatta planlarını duyurabiliyor. Bu açıdan bize biraz daha benzemiş oluyorlar” dedi.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap