Anasayfa Gündem Bodrum’da Rüzgâr Santralı Tartışması

Bodrum’da Rüzgâr Santralı Tartışması

Bodrum Yarımadası’nda yer alan Yalıkavak ve Akyarlar’a rüzgâr enerji santralleri (RES) yapılmak isteniyor. Bakanlar Kurulu, acil kamulaştırma kararı aldı. Proje toplam 14 milyon metrekarelik bir alana yapılacak.

Mavi Yol Girişimi’nden Filiz Dizdar, yapılan acil kamulaştırmanın anayasaya aykırı bir uygulama olduğunu söyledi. Proje hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Dizdar, “Projeyle ilgili çok fazla soru işareti var. Biz temiz enerji olarak bildiğimiz rüzgâr santrallerine karşı çıkmıyoruz. Ancak neden buraya kuruluyor, acil kamulaştırma gerçekten gerekli mi, açılacak yollar daha sonra ne olacak, bilimsel bir araştırma yapıldı mı, halkla tartışıldı mı? Bunları bilmek istiyoruz. Her şey oldu bittiye getiriliyor” dedi.

rüzgar-enerji-9823Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu’ndan avukat Remzi Kazmaz da bugüne kadar projelerle ilgili dört dava açtıklarını anlatarak şunları söyledi: “ÇED gerekli değildir kararına, kamulaştırma kararına karşı davalar açtık. Bodrum’da son zamanlarda yapılan projeler doğa ve çevre felaketine yol açıyor. Bu proje Bodrum’un idam fermanıdır. 14 milyon metrekarelik alan için kamulaştırma kararı alındı, ancak proje sadece bir milyon metrekarelik alanda yapılacak. O zaman neden bu kadar büyük bir alan kamulaştırıldı? Bu hukuksuzluğunuza izin vermeyeceğiz.” Kazmaz, bu projeden pis kokular geldiğini belirterek proje sahibi şirketin Bodrum Yarımadası’ndan derhal çekilmesi gerektiğini belirtti.

Atlas Nisan 2015 / Sayı 265

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap