Anasayfa    Editörün Notu      Uyu Yavrum!

Uyu Yavrum!

Çalı kulübesinin aralık kapısından bakan Rabari kadının gözyaşlarının nedeni, yaşamın yeterince güzel olmaması değildi.

Asla. Dünya aslında, aralık kapıdan bakıldığında görüldüğü gibi, olağanüstü derecede güzeldi. Güneşin veda ederken unuttuğu o kızıl, sarı, eflatun, lacivert, turuncu şalını örtünmüştü akşam göğü. Uzakta, rüzgârda sallanan çadırlar gibi hayal meyal alçak dağlar, sonra kum tepeleri, sonra eğri büğrü desenlerle boşluğu süsleyen develerin ruh okşayan boyunları, sırtları, öper gibi uzanmış dudakları, sonra onların biraz ilerisinde keçi sürüleri ve çobanlarıyla dünya çok güzeldi. Rabari kadının sessiz ağlamasının nedenini kim bilebilir ki?

Rabari kadını, kulübesinin önüne çıktı. Saçları bal rengi, beyaz kundağından taşan pamuk yumrukları sıkılı bir bebek görmüştüm kucağında. Dizlerini uzattı, yavrusunu üzerine yatırdı. Parlak, boncuk gibi gözleri hemen kapandı. Altında uyuduğu incir ağacı çoktandır kurumuştu, bir kül gibi üstlerine yağıyordu annenin ve bebeğin. Annesi, uykusunu çoğaltmak için ninni söylüyordu, bir ketenkuşu sanırım, ötüşleriyle eşlik ediyordu, ben uzaktan işitiyordum, uzaktan işitiyordum ve bu mırıltılarla bir bebek gibi uyumak istiyordum. Kim bilir neler söylüyordu Rabari kadını?

Düşünüyordum da savaş tamtamlarını susturabilir miydi ninniler? Uyu uyu, sevgili yavrum uyu! Çiçekte uyuyan sarı bir kelebek gibi uyu! Yavaşça kapa gözlerini, hayaller ülkesine gideceksin şimdi! Yıldızlar seni arayıncaya değin, bulutlar seni buluncaya değin uyu. Annenin çarpan göğsünde, yorgun dizlerinde usulca uyu.

Ninniler, dünyaya barış getirmeye yetmiyor işte? Keşke meclis kürsülerinde, haber masalarında, tankların üstünde, ezan ardından şerefelerde ninniler okunsa. Değil mi ki bütün ninniler, anne sütü gibi aynı ve masumdur.

Savaş tamtamları ne zaman çalmaya başlasa, giderek sesi yükselen bir şekilde işitilse, ninni söyleyen o sıcak ülkedeki kadın ve yavrusu gelir aklıma. Lermantov’dan okuduğum, benim yorgun ve hırpalanmış zihnimden asla çıkmayan o ninni gelir, ah nasıl unuturum ki!

Yazarın diğer yazıları

ATLAS 2011 EYLÜL SAYI / 222

Yazı: Özcan Yüksek


1 2
 
  Arkadaşına yolla        Yazdır        Sık kullanılanlara ekle

#
#
#
#
#
Yorumlar (0)

Yorum ekleyebilirsiniz

 

Kayıtlı isminizin görüntülenmesini istiyorsanız, yorumunuzu yazmadan önce üye girişi yapınız.

Medeniyetlerin Buluştuğu Başkent
Hasankeyf
DEÜ-SAT’tan sualtı temizliği
“Foça Temiz Deniz 2012”
Şarköy’ün Derelerinde Yüzlerce Balık Ölüsü Görüldü
Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
'Yarısı Yılan Yarısı İnsan'a en iyi belgesel ödülü
Belgesel, Anadolu'da yılanların şahı olarak bilinen Şahmara...
fotogaleri
Foto Atlas
Günün Karesi
Çok okunanlar
video galeri
Atlas Fotoğrafçısı Turgut Tarhan Off Road'da

 
  • Atlas Fotoğrafçısı Turgut Tarhan Off Road'da
  • Kalbin sırları
  • HES'lere karşı savaş müzik albümü oldu.
  • Hayvanların Keyif Dünyası
  • Doğanın Avcıları
  • Atlas- Columbia Nallıhan Bölüm 3
  • Atlas- Columbia Nallıhan Bölüm 2
  • Atlas- Columbia Nallıhan Bölüm 1
  • Kömürle Yanmak
  • Binbir Gece Masalları- Bilinmeyen Programı-1
  • Binbir Gece Masalları- Bilinmeyen Programı-2
  • Evrim ve Göz
  • Atnalı Yengeci: Yaşayan Taşıl
  • Darwin'in Karıncalarını İzleyin
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 1
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 2
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 3
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 4
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 5
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 1
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 2
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 3
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 4
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 5
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 4
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 3
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 1
  • Dünyanın İlk Masalı
  • Anadolu'nun İsyanı
  • Nükleere Karşı Yürü
  • Kardeş Türküler: Anadoluyu Vermeyeceğiz - Oi Oi
  • Kardeş Türküler Anadoluyu Vermeyeceğiz 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 1
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 3
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 3
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü-Uludağ 1
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü-Uludağ 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 1
Nasıl kullanırım?
Önce resmin üzerine tıklayarak Duvar Kağıdı galerisini açın. Seçtiğiniz duvar kağıdının sağ altındaki büyüteç işaretine tıklayarak resmi büyütün. Büyük resmin üzerinde sağ tuşa tıklayın ve menüden Arkaplan Olarak Belirle'yi seçin.
Atlas yayın hayatına Nisan 1993'de başladı.Önümüzdeki yıl 20. yaşını kutlayacak. Atlas'ı kaç yıldır takip ediyorsunuz?