Anasayfa    Dünya      Son Umudumuz: Ekokentler

Son Umudumuz: Ekokentler



Şehir alanları yeryüzünün sadece yüzde ikisinikaplamasına rağmen dünyadaki kaynakların dörtte üçünü tüketiyor. ÖrneğinLondra'nın kendi tüketimini karşılamak için yüzölçümünün 125 katı dahafazla toprağa ihtiyacı var. Birçok çevrebilimciye göre kentlerkirlilik, karbondioksit salınımı gibi birçok çevre probleminin başlıcakaynağı. Çözüm ise çoğumuzun düşündüğü gibi kırsala gitmek değil. Eğerdoğanın geriye kalan kısmını korumak ve gelişmekte olan ülkelerde yaşamkalitesini iyileştirmek istiyorsak yeni bir anlayışla kentler inşaetmeye başlamamız gerekiyor. Uzmanlara göre yaygın kent anlayışınınradikal bir değişikliğe ihtiyacı var. Bunun için de kendi tüketiminikendi üretimiyle karşılayan "çevre dostu" kentler yaratmak zorundayız.Örneğin sadece gazete kâğıtlarının değil, kentteki her çöpün tekrarüretilebilir olduğu bir sistemin yaratılması gerekiyor.
 
 Sociopolis projesi 2003 Valencia Bienali'nde sunuldu. Kentin, Valencia'nın güneyinde Turia Nehri'nin kıyısında 350 bin metrekarelik bir alana kurulması planlanıyor.
Geçtiğimiz yüzyılda kentleri, kaynakların sonsuzolduğunu varsayarak insandan çok arabalara göre planladılar. Araçlarbireysel özgürlüğün simgesi haline geldiği için planlarda yollar ve araçsayısı önemliydi. Ancak hidrojen gibi çevreye zararlı olmayan yakıtlarıkullansa bile otomobiller için inşa edilen alan birçok şeyi engelliyor.Örneğin büyük kentlerde asfalt çim, su ve ağaçların aksine güneşenerjisini emer ve çok az bir kısmını yansıtır. Böylece gece ısıyükselir. Otomobiller, klimalar ve elektrikli aletler de ısıyı arttırır,yüksek binalar rüzgârı keserek sıcaklığın dağıtılmasını engeller.Kentler kırsala göre gündüzleri en az 1 derece daha sıcakken, fark gece 6dereceye kadar çıkabiliyor. Bu ısı artışı daha fazla klima ve dahafazla enerji kullanılmasına neden oluyor.
 
 Sociopolisliler ihtiyaçları olan sebze ve meyveleri kendileri üretecek.
Ekokent diye tanımlayabileceğimiz çevre dostukentlerin bir örneği Güney Çin'de Dongtan, "0" karbondioksit salınımıolan araçsız yarım milyon insanın yaşayacağı bir kent olarak planlandı.Bir başka örnek de İspanya'nın sahil kenti Valencia yakınlarındakurulması planlanan "Sociopolis". İlk defa 2003 Valencia Bianeli'ndesunulan projede 13 uluslararası mimarlık firması çalıştı. Sociopolis'inçevresinde bulunan "huerta" adı verilen tarım alanlarının korunarakkentin yiyeceğinin de üretilmesi planlanıyor. Bölgeye Turia Nehri'ndensu taşıyan 800 yıllık (Araplardan kalan) sulama kanalları hâlâkullanılıyor. Proje mimarları Sociopolis'te de buna benzer sulamasistemlerinin kullanılacağını, isteyenin bahçe kiralayarak kendiyiyeceğini üretebileceğini söylüyor. Sociopolis'te binalar ve ortakalanlar enerji kaybını önleyecek şekilde tasarlandı. Burada güneşışığının direkt olarak camlardan girmesi engellenecek, su fıskiyeleriylehava soğutulacak ve dış yüzeyler beyaza boyanacak. Çünkü her gün 400litre su bir ağaç tarafından buharlaştırılıp havayı soğutabiliyor.Örneğin Miami'de ağaçlı bir semt ağaçsız olana göre yüzde 10 daha azelektrik faturası ödüyor. Büyük kentlerdeki yabancılaşmayı önleyecekyeni bir komşuluk sistemi de geliştirilecek "dijital komşular". Bütünşehir birbirine intranet ile bağlanıp herkesin birbirini tanıması,kaynakların ortak kullanılması teşvik edilecek.
 
 Orkide bahçeleri kentin yeşil alanı olarak tasarlandı. Bahçeler 25 ile 100 metrekare arasında değişen büyüklükte olacak. Kent sakinleri bu bahçelerde üretim yapabilecek.
Sayı 160, Temmuz 2006


Jan 17 2011 10:43AM




 
  Arkadaşına yolla        Yazdır        Sık kullanılanlara ekle

#
#
#
#
#
Yorumlar (0)

Yorum ekleyebilirsiniz

 

Kayıtlı isminizin görüntülenmesini istiyorsanız, yorumunuzu yazmadan önce üye girişi yapınız.

Medeniyetlerin Buluştuğu Başkent
Hasankeyf
DEÜ-SAT’tan sualtı temizliği
“Foça Temiz Deniz 2012”
Şarköy’ün Derelerinde Yüzlerce Balık Ölüsü Görüldü
Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
'Yarısı Yılan Yarısı İnsan'a en iyi belgesel ödülü
Belgesel, Anadolu'da yılanların şahı olarak bilinen Şahmara...
fotogaleri
Foto Atlas
Günün Karesi
Çok okunanlar
video galeri
Atlas Fotoğrafçısı Turgut Tarhan Off Road'da

 
  • Atlas Fotoğrafçısı Turgut Tarhan Off Road'da
  • Kalbin sırları
  • HES'lere karşı savaş müzik albümü oldu.
  • Hayvanların Keyif Dünyası
  • Doğanın Avcıları
  • Atlas- Columbia Nallıhan Bölüm 3
  • Atlas- Columbia Nallıhan Bölüm 2
  • Atlas- Columbia Nallıhan Bölüm 1
  • Kömürle Yanmak
  • Binbir Gece Masalları- Bilinmeyen Programı-1
  • Binbir Gece Masalları- Bilinmeyen Programı-2
  • Evrim ve Göz
  • Atnalı Yengeci: Yaşayan Taşıl
  • Darwin'in Karıncalarını İzleyin
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 1
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 2
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 3
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 4
  • Atlas-Doğadan Rize - Bölüm 5
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 1
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 2
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 3
  • Atlas-Columbia - Gizli Cennet Gökçeada Bölüm 4
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 5
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 4
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 3
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü Karagöl’e Çıkmak 1
  • Dünyanın İlk Masalı
  • Anadolu'nun İsyanı
  • Nükleere Karşı Yürü
  • Kardeş Türküler: Anadoluyu Vermeyeceğiz - Oi Oi
  • Kardeş Türküler Anadoluyu Vermeyeceğiz 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 1
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 3
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 3
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü-Uludağ 1
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü-Uludağ 2
  • Atlas-Columbia Yürüyüşü 1
Nasıl kullanırım?
Önce resmin üzerine tıklayarak Duvar Kağıdı galerisini açın. Seçtiğiniz duvar kağıdının sağ altındaki büyüteç işaretine tıklayarak resmi büyütün. Büyük resmin üzerinde sağ tuşa tıklayın ve menüden Arkaplan Olarak Belirle'yi seçin.
Atlas yayın hayatına Nisan 1993'de başladı.Önümüzdeki yıl 20. yaşını kutlayacak. Atlas'ı kaç yıldır takip ediyorsunuz?