Anasayfa KeşfetKültür Boratav’ın “Aile”si

Boratav’ın “Aile”si

Ayşegül Parlayan Özalp

aile_kapakDavid Boratav’ın kitabı “Aile”, Seçkin Selvi’nin çevirisiyle Can Yayınları’ndan çıktı. Boratav bu kitabında dedesi Pertev Naili Boratav’ı anlatıyor ve okuru farklı bir Türkiye yolculuğuna çıkarıyor. Fransa’da doğup büyüdükten sonra dedesinin önemli bir bilim insanı olduğunu fark eden David Boratav, “Aile”yi dedesinin çalışmalarına, Türkiye’ye ve ailenin Türkiye’deki kollarına dair merakıyla şekillendiriyor. “Aile”, yazarın bu merakla çıktığı yolculuğun anılarla örülmüş öyküsü.

David Boratav, dedesini şöyle anlatıyor: “Dedem, çoğu kişinin gözünde yaşamını Doğu folkloruna adamış, önceleri yöreleri dolaşarak, Türkiye’den ayrılmak zorunda bırakıldıktan sonra da profesör olmanın Fransa’da sağladığı güven ortamında Paris’teki Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde çalışarak özgün Türk masallarını, halk türkülerini, manileri derleyip kartlara, arşivlere kaydeden bir biliminsanı ve ünlü bir yazardır. Kimine göre de Türk devletine başkaldıran ve bunun cezasını da sürgüne zorlanarak çekmiş olan asi bir solcudur. Benim için ise, her şeyden önce ve her şeyden önemli olan niteliği dedem olmasıdır: Geçen yüzyılın başlarında doğan, Paris’in kasvetli bir banliyösünde, kule gibi yükselen modern apartmanlardan birinin on dördüncü katında yaşayan sevimli bir ihtiyar. Dedem, olabildiğince kibar, belki de ömrümde karşılaştığım en nazik insandı…”

David Boratav, Fransa’da Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü ve Strasbourg Hukuk Fakültesi’ni, İngiltere’de ise Leeds Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Paris ve Brüksel’de AB Parlamentosu’nda, Londra’da BBC World Service’te, New York’ta Birleşmiş Milletler’de görev yaptı. Çevirmen ve edebiyat eleştirmeni olarak çalışan Boratav aynı zamanda Chronicart dergisinin düzenli yazarlarından. Eylül 2009’da Fransa’da yayımlanan “Beyoğlu’nda Fısıltılar” yazarın ilk romanıdır ve bu kitapla Gironde Yeni Yazarlar Ödülü’ne layık görülmüştür. İkinci romanı “Portrait du Fugitiv” ise 2016’da yayımlandı.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap