Anasayfa KeşfetGezi En Güzel Kış Rotaları

En Güzel Kış Rotaları

Atlas, 239. sayısında özel bir ekle okurlarına kış aylarının en güzel keşif rotalarını tanıtmıştı. Doğanın beyaz örtüsüne büründüğü şu aylarda kış rotalarından bir derleme hazırladık.

Hazırlayan: Yıldırım Güngör

ULUDAĞ / BURSA

ULUDAĞ / BURSA
Picture 1 of 19

Marmara Bölgesi’nin bu dünyaca ünlü dağı, Türkiye’nin en önemli kayak merkezi. Her yıl on binlerce kişi 2 bin 543 metre rakımlı Uludağ’a kayak yapmaya geliyor. Dağda yer yer üç metreyi bulan karla boğuşarak doğa yürüyüşleri, tur kayağı, kampçılık yapanların sayısı da her geçen yıl artıyor. Uludağ kış dağcılığı için oldukça zorlu koşullara sahip. Daha yüksek dağlara tırmanış yapmak isteyenler için bulunmaz bir antrenman alanı. Kayak ilk planda geldiği için dağda birçok büyük otel bulunuyor. En kolaydan en zora birçok parkura sahip onlarca pist toplam 20 kilometre civarında uzunluğa sahip. Kışın kar kalınlığının yer yer Uludağ’da sekiz telesiyej ve yedi teleski bulunuyor. Dağda otellerde kalarak kayak, tur kayağı veya küçük doğa yürüyüşleri yapmak mümkün. Tur kayağı ile Kuşaklıkaya’ya kadar yürünerek buradan otellere kadar kayakla inilebilir.

Karda yürümek veya kamp yapmak isteyenlerin de yoğun olarak ziyaret ettiği bir yer Uludağ. Daha zor etkinlikler için ise dağın daha yüksek kesimlerine ulaşmak şart. Bunun için de kamp yüküyle bazen saatlerce yürümek gerekebiliyor. Kış aylarında kar kalınlığı yer yer 3 metreyi buluyor. Bu özelliği, bol karda yürüyüş yapmak isteyenler için dağı daha da ilgi çekici hale getiriyor. Ancak bol karda, daha doğrusu bazen göğüs hizasına kadar çıkan karda yürüyüş yapmamış olanların çok fazla şanslarını zorlamamaları lazım. Çünkü oldukça yorucu ve ağır bir yürüyüş.

Bursa civarında oturan ve daha önce doğa yürüyüşü yapmış olanlara tavsiye edeceğim bir rota, volfram madeni rotası. Madenin bulunduğu düzlük kış kampı için de ideal. Kış tırmanışı yapanların da bu civarda kamp kurması, tırmanma şansını artırabilir. Uludağ oteller bölgesinden sonra volfram madenine giden yol kışın kar yüzünden kapanıyor ve yer yer 2 metreden fazla karla kaplanıyor. Bu karda bata çıka yürümek insanı çok yıpratıyor. Volfram tesislerine kadar ulaşamasanız bile birkaç saatlik yürüyüş sonrasında karda kurulacak bir çadırda geçirilen bir gece, inanılmaz bir macera yaşamanıza neden olacak. Uludağ kış tırmanışının teknik bir zorluğu yok. Madenin arkasındaki yamaçtan zirve düzlüğüne çıkılıyor, oradan da yürünerek zirveye gidiliyor. Yazın 3 saat süren bu etkinliğin süresi kışın 10-15 saate kadar çıkabilir. Uludağ kış tırmanışının zorluğu, dağın aniden değişen hava durumundan kaynaklanıyor. Çok deneyimli dağcılar bile ani hava değişimi ve sis yüzünden dağda kaybolma riski yaşayabilir. Bu nedenle Uludağ’da yapılacak her etkinlik için mutlaka yetkililere haber vermek gerekiyor. Çünkü bölgede sis gerçek bir sorun. Bu durum dağa hazırlıksız gelenler için ciddi bir problem yaratabiliyor.

Fotoğraf: Uludağ, kışın zorlu koşullarında doğa yürüyüşü yapmak için ideal (Memet Güngör).

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap