Anasayfa KeşfetGezi Kırklareli’den Gelibolu’ya: Trakya Bağ Rotası – Sayı 2014

Kırklareli’den Gelibolu’ya: Trakya Bağ Rotası – Sayı 2014

Ayşegül Parlayan Özalp

Üç denize açılan kıyılar, longoz ormanları, şirin kasabalar, köyler, antik şarap yolları ve muhteşem üzüm bağları… Trakya, hem farklı doğal ve kültürel deneyimler yaşamak hem de yeni lezzetler keşfetmek isteyenler için alternatif bir rota sunuyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Kerem Yücel

Kırklareli, Tekirdağ, Şarköy ve Gelibolu ile dört ana bölgede toplanan Trakya Bağ Rotası; yeni lezzetler keşfetmek, köy yaşamını deneyimlemek, zengin bir kültür ve doğal güzelliklere yakın olmak isteyenler için İstanbul’un yanı başında alternatif bir rota olarak öne çıkıyor. Yaz ayları dışında oldukça sakin ve sessiz olan bu rotanın geçmişi uzun yıllar öncesine uzanıyor. Antik tarih boyunca Trakya’da genel hatlarıyla üç bölgede yoğun olarak görülen bağcılık faaliyeti; Kırklareli ve civarı, Ganohora diye adlandırılan Uçmakdere-Şarköy arasında uzanan Tekirdağ bağları ve Edirne’ye bağlı Uzunköprü ilçesi ve Enez civarında yoğunlaşarak Gelibolu Yarımadası’na doğru uzanıyor.

Rota Üzerinde Neler Var?
Kırklareli: Tarih boyu bağcılık açısından önemli bir bölge olmuş. Trakya’nın iç kesimlerinden birleşerek gelen tarihi şarap yolları, Kırklareli ve Üsküp’le kesişir. “Tarihi Diyonissos Şarap Yolu” adını alan bu yolun, Istranca Dağları üzerinden İğneada ve Midye (Kıyıköy) limanlarına ulaştığı biliniyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de ilgiyi hak eden Kırklareli; longoz (subasar) ormanları, mağaraları, antik harabeleri, plajları ile Trakya Bağ Rotası’nın önemli bir kısmını oluşturuyor.
Vize: Türkiye’nin son “sakin şehir”lerinden olan Vize, sadece bu özelliğiyle bile görülmeye değer bir nokta. Doğu Roma kalıntılarına ev sahipliği yapan Vize’de Gazi Süleyman Paşa Camii olarak bilinen Küçük Ayasofya Kilisesi, Çömlektepe’deki Roma tiyatrosu, Kıyıköy yakınlarındaki Aya Nikola Manastırı görülmesi gereken yerlerden. Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile yakın bir zamanda Vize’de bir Trak köyü örneğinin ziyarete açılması da planlanıyor.
Istranca-Longoz Ormanları ve Dupnisa: Avrupa Kıtası’nın en geniş yüz ölçümüne sahip longoz ormanı olarak anılan ve UNESCO Biosfer Alanı ilan edilmesi beklenen İğneada Longoz Ormanları, 500’ün üzerinde bitki türüne, zengin çeşitlilikte balık-kuş popülasyonuna sahip bir doğa harikası. Bu ormanlar, trekking parkurlarıyla Istranca Dağları ve Mahya Tepesi ile birlikte Trakya Bağ Rotası’nın Kırklareli ayağını oluşturuyor.
Tekirdağ: Bağ rotasının merkezi noktalarından Tekirdağ’da kent müzesi, Rüstem Paşa Camii, Namık Kemal Evi, Perinthos antik kenti, Rakoczi Müzesi ziyaret edilebilecek yerler arasında. İl sınırları içindeki köylerde bağcılık önemli bir geçim kaynağı.
Barbaros: Kaynaklara göre Barbaros, antik Bizanthe kentinin kurulduğu yer ve bugün tipik bir Trakya yerleşimi görünümünde. Tarihi bir liman olan belde, Tekirdağ’a 9 kilometre mesafede balıkçı restoranlarıyla güzel bir mola noktası.
Kumbağ: Tekirdağ’a yaklaşık 10, İstanbul’a 145 kilometre mesafedeki Kumbağ, yakın bir zamana dek gözde bir tatil merkeziydi. Ganos Dağları’nın uzantısında konumlanan beldenin ormanları, sörf yapmaya imkân sunan rüzgârı ve denizi tatilcileri halen çekiyor. Kumbağ’da farklı konseptlerde konaklama seçeneği bulmak mümkün.
Uçmakdere: Rota üzerinde son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren belde, yamaç paraşüt okulu ve parkuruyla tercih edilir bir adres oldu. Eski bir Rum köyü olan Uçmakdere, Tekirdağ’a 35 kilometre uzaklıkta konumlanıyor ve doğasıyla yürüyüş, fotoğrafçılık gibi aktivitelere de olanak tanıyor. Artık yıkılmaya yüz tutmuş ahşap evleri ve içinden geçen nehriyle mütevazı bir köy yaşantısının da son örneklerinden. Her yıl uluslararası yamaç paraşütü festivaline ev sahipliği yapan Uçmakdere’de atlayışlar 625 metre yükseklikteki Nişantepe’den yapılıyor. Köy kahvaltısı yapmadan ayrılmayınız.
Güzelköy: Rota üzerinde köy kahveleri, çınarlı meydanlarıyla aklınızı çelecek güzel bir köy burası. Tekirdağ’a 115 kilometre uzaklıktaki tarihi evleriyle de hoş kareler yakalanabilecek bir durak.
Hoşköy: Balıkçı, şarap ve zeytinyağı üreticisi Hoşköy, deniz tatilcilerinin de gözdelerinden. Büyük bir balıkçı barınağı ve deniz fenerine sahip bu küçük köy, Tekirdağ’a 100 kilometre uzaklıkta.
Mürefte: Trakya Bağ Rotası’nın en önemli noktası Mürefte, hem güzel bir sahil kasabası hem de pek çok şarap markasının üretim merkezi. Yerleşim tarihi antik dönemlere uzanan belde, Şarköy’e 13 kilometre uzaklıkta ve tepelerinde leziz şarapların kaynağı bağlara sahip. Ayrıca plajları, tarihi evleri ve balığı ile de tercih edilen bir durak. Şarap fabrikalarının bünyesinde konumlanan şarap müzeleri ile de ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Fotoğraflar, tablolar, eski dönemlere ait şarap üretim aksesuarları, Roma amforaları, şişeler, küfeler, kantarları sergileyen Feyzi Kutman Şarap Müzesi ve Aker Şarapçılık Müzesi görülmeye değer Mürefte şarap müzeleri. Nisan-kasım ayları arasında ziyaret edilebilecek müzeler, üretimle aynı mekânda yer aldığından satış reyonlarından keyfinize uygun şarapları da deneyip alabilirsiniz. Ayrıca ev yapımı zeytinyağı, sirke, üzüm çekirdeği sabunu gibi ürünleri de sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
Şarköy: Yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki sahiliyle Şarköy, bu rotanın tatil ve turizm merkezi. Kış aylarında oldukça sakin olan ilçenin nüfusu yaz aylarında en az beş katına çıkacak denli artıyor. Zeytini, şarabı, balığıyla ünlü Şarköy, yazlıkçı siteleriyle de doldurulmuş bir sayfiye alanı. Haziran-temmuz aylarında rüzgâr sörfü yapmak veya öğrenmeye başlamak için ideal olan ilçede konaklama seçeneği çevre beldelere kıyasla hayli fazla. Bölgenin bağcılık yönünden zenginliği ve amfora atölyeleri, şarabın yerinde üretilip şişlendiğini gösterir nitelikte. Yenikapı’da bulunan amfora yüklü batıklardan bazılarının (Yenikapı Batığı 11) bu bölgeden yola çıktığı düşünülüyor. Özel bir toprak yapısına sahip, denize dik inen yamaçlara yayılan Şarköy bağları, gece gündüz ısı farkının avantajını şaraplarına zengin bir aroma olarak yansıtıyor. Sürekli esen rüzgârı ve bağbozumu öncesinde istenen yağmursuz bir buçuk aylık dönem, bölge şaraplarının kalitesini daha da arttırıyor.

Bağ Gezileri
Yılın farklı zamanlarında ziyaret edilebilecek bağlar için düzenlenen turlara katılmak, toprakla temas etmek, köy yaşamı deneyimlemek ve üreticilerle tanışmak rotanın vazgeçilmez aktivitelerinden. Kırklareli, Lüleburgaz, Tekirdağ ve Edirne illerini kapsayan rota üzerinde üretim yapmayı sürdüren bağ evleriyle irtibata geçip, bağ gezilerine katılmak mümkün. Daha detaylı bilgi için www.trakyabagrotasi.com adresi ziyaret edilebilir veya bağ evleriyle temas kurulabilir.

TATİL ATLAS  2014

Foto Galeri

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap