Anasayfa KeşfetGezi Bodrum’a Dalmak: Sudaki Tarih

Bodrum’a Dalmak: Sudaki Tarih

Ayşegül Parlayan Özalp

Plajları, marinası, gece hayatı ve tekne turlarıyla Türkiye’nin en fazla turist ağırlayan Ege adresi, derinlikleriyle de dalış meraklılarını büyülüyor. Sualtı arkeolojisinin doğduğu Bodrum’u bir de bu gözle keşfedin.

Yazı: Ali Ethem Keskin

Daha önce hiç dalış yapmadım. Nasıl zaman ve fırsat bulup da dalış öğrenebilirim ki” diyenlerden misiniz?.. Birçok kişi belki de kendilerine altın tepsi ile sunulabilecek bir fırsatı kaçırıyor. Neden mi söz ediyoruz? Bodrum’dan. Evet doğru okudunuz. Bodrum… Sualtı arkeolojisinin doğduğu yer…
Daha önce hiç dalış yapmadınız ve kısa bir süre içinde dalış deneyimini yaşamak istiyorsanız, Bodrum’da birçok dalış merkezi bulabilirsiniz. Tek yapmanız gerekense deneme dalışı (discover scuba) için bu okullara başvurmak. Sabah 09:00-10:00 saatleri arasında kıyıdan hareket eden tekneler sizi alıp Bodrum’un eşsiz güzellikteki koylarında ağırlıyor. Alacağınız 15-20 dakikalık kısa bir bilgilendirmenin ardından dalış ekipmanlarını kuşanıp, deneyimli dalgıçların eşliğinde Bodrum’un eşsiz sualtı güzelliklerini keşfetmeye başlayabiliyorsunuz. Yarım saat süren bu deneyim size sanki bir-iki dakikaymış gibi gelecek. Sualtında çektirdiğiniz fotoğraflar ise unutamayacağınız anılar arasına eklenecek.

Ebedi Mavilikler Ülkesi
Homeros’un “ebedi mavilikler ülkesi” diye yazdığı Bodrum, önceki adıyla Halikarnassos, tarih boyunca paylaşılamayan ve uğrunda hep mücadele edilen bir yer oldu. Doğu ve batı limanlarının birleşmesinden oluşan yarımada; üzerinde yükselen kalesi ve iki limanın kıyılarına dizilmiş bembeyaz evleri, gümbetleri, denize inen daracık sokakları, şöhreti dünyaya yayılmış yatları ve tersaneleriyle ünlü bir ilçe. Ancak ne kadar gözden kaçırılsa da geçmişi çağlar öncesine uzanan Bodrum, tatil için olduğu kadar tarihle buluşmak adına da pek çok fırsat sunuyor. Bölge, oldukça ilginç dalış noktalarına sahip olmasıyla da dalış turizminin Türkiye’de başladığı yer. Arkeolojik değerleriyle sualtındaki tarihi yaşayabilmek için kaçırılmaz bir dalış merkezi. Derinliği 6 ila 40 metre arasında değişen ve görüş mesafesinin yaklaşık 20 metre olduğu dalış noktalarına sahip Bodrum’da dalış sezonu nisan ayından ekime dek sürüyor. Ve su sıcaklığı 17 ila 22 derece arasında değişiyor. Bodrum’un en iyi sekiz dalış noktasını sizin için seçtik.

Bodrum’un En İlginç Sekiz Dalış Noktası

1. Gavur Ali ve Deli İbrahim Sığlıkları: Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus gibi sualtı faunasının çok zengin olduğu bölgelerle karşılaştırıldığında elbet Bodrum oldukça mütevazı bir sualtı yaşamına ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte Bodrum marinasından tekne ile sadece 15 dakikada ulaşılabilen iki sığlık, bunun tersini söyler nitelikte. Ters çevrilmiş dev kovaları andıran resiflerin üstü yüzeyden yaklaşık beş metre, dipleri ise 30 metre derinlikte. Bu resiflere kendilerini ve yaşamlarını, meslekleri olan süngerciliğe adamış olan Gavur Ali ve Deli İbrahim’in isimleri verilmiş. Oldukça keyifli dalışlar yapılabilen bu sığlıklarda orfoz ya da lagoslarla birlikte yüzmek ve sığlıkların üst kısmında beş altı metre derinliğindeki kadrolu lipsoz balıklarına rastlamak mümkün. Daha deneyimli dalgıçlar ise kayaların aralarına biraz dikkatli baktıklarında, oralarda yuvaları bulunan müren ve ahtapotları kolaylıkla görebilirler.
Dalışta şans faktörünün rolü azımsanamaz. Zira akya sürüleri sığlığın açığında avlanır ve sürekli yer değiştirirler. Bu nedenle dalış sırasında sığlıklardan dışarı doğru bakıp, gelip geçen akya sürüleri olup olmadığını gözlemek gerekir.

2. Kargı Adası: Kargı Adası, Bodrum Akyarlar’ın güneyinde yer alan, deniz kuşlarına ev sahipliği yapan ıssız bir ada. Bodrum sualtı yaşamının en zengin noktalarından birisi olmasına karşın, tekne ile ulaşımın uzak olması sebebiyle dalış merkezleri tarafından az ziyaret edilen bir nokta. Adanın güneybatısında, 25 metre derinlikte bulunan dev kayalar balıklar için korunaklı bir habitat oluşturuyor. Kargı Adası’nın en önemli özelliklerinden birisi ise genellikle bölgenin akıntılı olması. Akıntı dendiğinde belki ilk etapta olumsuz olarak algılanabilir; ancak aslında sualtı için bu bir avantajdır. Çünkü akıntılı su, gözlem yapılabilecek balık sayısının fazla olması anlamına gelir. Sürüler akıntıya karşı durarak, gelip geçen planktonlarla beslenirler.
Kargı Adası’nda kanyon ve açıktaki resifleri gümüş sürüleri tutar. Yüzeyde palamut, avlanmak için bu sürüleri takip eder. Doğru zamanı kestirip aniden dikey olarak sürünün içine dalış yapar. Sürüdeki balıklar bir yandan can derdiyle sağa sola kaçışırken, diğer yandan da birbirlerinden ayrılmamaya çalışırlar. Sürü tek vücut olup, bütün olarak hareket ettiğinde palamut bunu tek bir büyük kütle olarak algılar. Bu caydırıcı etki sayesinde sürüdeki balıklar, yaşamlarını yüzeyden gelecek bir sonraki dikey saldırıya kadar sürdürme şansını elde ederler.

3. Karaada: Karaada her seviyede dalıcı için olanaklar sunan Paçoz, Kaçakçı, Poyraz, Meteor, Alarga Koyu gibi onlarca dalış noktasını barındırıyor.

4. TCG 115 Sahil Güvenlik Botu: Bodrum Sualtı Derneği’ne (BOSAD) T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hibe edilen gemi, yapay resif oluşturmak ve dalış turizmine katkıda bulunmak üzere 16 Mayıs 2007 tarihinde batırıldı. 20-30 metre derinlikte yatay olarak dip tabanına yerleşmiş durumda ve dalış yapanlar için farklı bir keşif deneyimi öneriyor.

5. TCG Y111 Pınar 1: Boyu 37 metreyi bulan yedi metre genişliğindeki gemi, 1939 yılında T.C. Deniz Kuvvetleri’nde göreve başlamış. BOSAD’a hibe edilen gemi, 20 Mayıs 2007 tarihinde Karaada Poyraz Limanı mevkiinde batırıldı.

6. Osmanlı Çapası: Bitez Koyu’nun akvaryum Koyu’na uzanan batı kısmında, 22 metre derinliğinde, 19. yüzyıla ait dev bir çapa bulunuyor. Dalış merkezleri ona Osmanlı Çapası adını vermişler. Genellikle günün ikinci dalışlarında ziyaret edilen bu çapaya dalış yapmak ilk başta pek ilgi çekmeyebilir ancak bir kez gördükten sonra fikriniz hemen değişiyor. Şimdiye kadar gördüğüm en büyük çapa olduğunu söyleyebilirim. Beş metre boyu ve üç metre genişliği ile sizi hemen etkiliyor. Etrafında bulunan kayalık bölgelere dikkatli bakıldığında ahtapot yuvaları kolayca görülebilir.

7. Köçek Adası: Kargı Adası’ndan Bodrum’a bir mil uzakta, çok küçük bir kayalık ada. Adanın kara yanı 10 metre, Bodrum ve Kargı tarafı 20-22 santimetre, Gökova yönü ise 32-34 metre derinliğe sahip. Antik amphora parçalarının görülebileceği bu dalış noktasında, Gökova yönünde 30 metre ileride iki adet demir, geç dönem çıpası kayalara kaynamış durumda. Barakuda sürüsü ve gümüş renkli karagöz balıklarının en fazla olduğu Köçek Adası’nda, Kargı’da görülen balıklardan başka triton, pina gibi kabuklu canlılara rastlamak mümkün.

8. Orak Ada Burun: Bodrum’a bir buçuk saat uzaklıkta ve Gökova Körfezi içerisindeki bu nokta günübirlik gidilebilen en uzak dalış noktalarından. Sualtında çok fazla balık görme olasılığı olmamasına karşın, topografik yapısıyla en ilginç dalış noktaları arasında sayılıyor.
“Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…” Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı böyle yazmıştı Bodrum için. Sizler de Bodrum’un sualtı güzelliklerine bir kez derinlerden bakın ki sizlerin de aklı derinlerde kalsın…

 

ATLAS TATİL 2014

Foto Galeri

[Not a valid template]

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap