Anasayfa KeşfetDoğa Coğrafya Denizkaplumbağaları; Suya Kavuşan Yavrular

Denizkaplumbağaları; Suya Kavuşan Yavrular

Milyonlarca yıllık bir yolculuk bu… Denizkaplumbağalarının yumurtadan çıkıp suya kavuşması…

Yazı: Serkan Ocak / Fotoğraf: Ergün Karaaslan

Bu yıl da binlerce yavru denizkaplumbağası Akdeniz’in serin sularındaki yolculuklarına başladı.

Türkiye kıyılarında iki tür denizkaplumbağası yaşıyor: Caretta caretta ve yeşil denizkaplumbağası (Chelonia mydas). İkisinin de nesli tehlike altında. Ancak yeşil denizkaplumbağalarının sayısı çok daha az.

110 milyon yıldır varlıklarını sürdüren yeşil denizkaplumbağaları, Türkiye dışında Kıbrıs, Lübnan, İsrail ve Mısır kıyılarına yumurta bırakıyor. Türkiye, Akdeniz Havzası’ndaki yeşil denizkaplumbağası yuvalama alanlarının yüzde 91’ini kapsıyor. Akyatan ise yeşil denizkaplumbağasının en önemli yuvalama alanlarından biri.

WWF-Türkiye, Akyatan’da 10 yıldır bir proje yürütüyor. Her yıl 1 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında devam eden koruma çalışmaları sayesinde 150 bin yavru denizle buluştu. Gönüllü ekip, yuvalama döneminde 22 kilometre uzunluğundaki kumsaldaki tüm yuvaları tek tek tespit edip bu yuvaları avcıların saldırısından korumak için kafese alıyor.

Yumurtadan çıkma dönemindeyse her sabah yuvalar kontrol edilerek yuvada sıkışıp denize ulaşamayan yavrular avcılara yem olmasın diye toplanıyor. Bu yıl kıyıda 200 yuva tespit edildi. Tespitlere göre, 10 yıldır Akyatan’da bir istikrar sağlandı ve yuva sayıları her yıl hemen hemen aynı kalıyor. WWF yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yuvalar için en büyük tehlike yapılaşma. Turizm yatırım alanı ilan edilen Tekirova’da yapılaşma nedeniyle bugün yalnızca üç-dört yuva kaldı. Fethiye’de yuva sayısı düştü. Belek sahilinde yuvalama alanı yalnızca beş kilometreye sıkışmış durumda.

Atlas Ekim 2015 / Sayı 271

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap