Anasayfa Gündem Tunç Fındık, Annapurna Yolcusu

Tunç Fındık, Annapurna Yolcusu

Milli dağcı Tunç Fındık’ın 2015 yılı için planladığı 8 bin metrelik tırmanışlar, Annapurna ile başlıyor. Himalaya silsilesinde, Nepal sınırlarında bulunan Annapurna, 8 bin 91 metreyle dünyadaki en yüksek 10. zirve. Annapurna, zorlu tırmanış parkuru ve yüksek çığ riski nedeniyle zirvesine nadiren çıkılan, zirvesine ulaşan her iki dağcıdan birinin yaşamını yitirdiği zorlu bir dağ olarak tanınıyor.

264ATpan_anapurna

Tunç Fındık, Erzurum Uzundere’de Serafin Şelalesi tırmanışında.

Tunç Fındık, yüksekliği 8 bin metreyi aşan 14 dağa tırmanmayı hedeflediği “14×8000” projesi çerçevesinde şimdiye dek 10 zirveye çıktı. Başarılı dağcı önümüzdeki bahar döneminde Annapurna’yı deneyecek. The North Face atleti olan Tunç Fındık’a bu tırmanışında Q Sport ve The North Face sponsor olacak. Fındık önce aynı bölgede bulunan Himlung Himal Dağı’na (7 bin 126 metre) tırmanarak yüksekliğe uyum sağlayacak, sonrasında Annapurna’ya oksijen tüpü kullanmadan çıkacak. Uluslararası bir tırmanış ekibinin üyesi olarak Annapurna kuzey yüzü rotasından tırmanış yapacak olan Fındık şunları söylüyor:

“Annapurna’ya oksijen kullanmadan tek seferde, yani alpin tarzda tırmanmayı planladım. Zira Annapurna Dağı, üzerinde çok sefer inip çıkarak yükseğe uyum sağlanacak kadar güvenli bir doruk değil ve özellikle de tırmanacağımız yüzü büyük risk taşıyor. Annapurna’da zaten tamamen güvenli sayılabilecek hiç rota yok, 1950’de dünyada  ilk çıkılan 8 bin metrelik zirve olmasına karşın bugüne dek sadece 160 kişi çıkmış. Annapurna benim açımdan büyük ve heyecan verici bir hedef ve Türkiye’nin milli spor projesi olan 14×8000 için en az K2 çıkışı kadar kilit bir safha…”

Ekip, ilk planda 4 bin 100 metredeki  Annapurna kuzey ana kampına ulaşacak ve Mayıs ayının ilk haftası zirveye çıkmayı deneyecek.  Annapurna’nın kuzeyden tırmanış rotası zahmetli ve uzun; 4 bin 100 metredeki ana kamptan zirveye dört kilometre yükseklik farkı var ve en yükseği 7 bin 300-7 bin 400 metrede olmak üzere üç yüksek kamp kullanılacak.  Tunç Fındık,  Annapurna’nın doruğuna ulaşırsa bunu başaran ilk Türkiye  vatandaşı olacak. Dağcı, yaz için ise planının Pakistan’daki 8 bin 125 metrelik Nanga Parbat Dağı’na tırmanmak olduğunu açıkladı.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap