Anasayfa Gündem Sergi, Aileye Sansürsüz Bakış

Sergi, Aileye Sansürsüz Bakış

Bahadır Baruter’in “Senin Ailen Bir Yalan Yavrum” başlıklı sergisi, 13 Ekim 2012 tarihine kadar İstanbul Nişantaşı’ndaki x-ist’te gezilebilir.

Sanatçı, mizahi bakış açısı ve ironik yaklaşımıyla bu kez aileyi inceliyor; “ailenin kamera arkası görüntülerini” sansürsüz kaydediyor ve seyirciyi kendisiyle yüzleştiriyor. Baruter’e göre aile, etrafa yansıtılan olumlu mesajların aksine, bireyi esir alan yanıltıcı bir mutluluk kaynağı. Baruter, resimlerinde kara mizahla harmanlanmış gündelik sahneleri ele alıyor. Aile tablolarını sahtelikten arındırarak yeniden yaratıyor, izleyiciyi bir kez de duruma dışarıdan değil içeriden bakmaya çağırıyor, sıcak, sevecen ve güvenli görünen anların gerçekliğini sorguluyor.

Atlas’ın sorularını yanıtlayan Baruter, “İnsan tabiattan uzaklaştıkça çirkinleşti” diyor. “Hayvan yavrularının ebeveynlerine olan ihtiyaçları azalmaya başladığında terk edilmelerine hayranlık duyuyorum. İnsan da bunu yapabiliyordu başlangıçta. Ancak modern insan bu doğallıktan çok uzakta. Ben de modern aile ilişkilerindeki ‘bağımlılıkçı zaafı’ beğenmiyorum, yalan buluyorum.”

Sanatçı serginin amacıyla ilgili olarak ise şunları söylüyor: “Konformist, birbirine bağımlı, kan bağına bağımlı, ‘biz’ söylemine tutkulu, üremeyi kurumsallaştırıcı evlilik-aile-soy-sülale kavramlarına, kurumlarına, tabularına uzakta olmayı öneriyorum ve bu aykırı duruşun değerinin altını çizmeye çalıyorum.”

Peki ailenin bu hali bir zorunluluk mu yoksa insanlık ileride daha yapıcı bir aile ortamı yaratabilecek mi? Baruter pek de iyimser değil: “Ailenin bu hali onun kaderi. Hiçbir şey daha iyi olmayacak. Ben karamsarım, karamsarlıktan yana bir tutumu seviyorum. Özellikle kendini ‘cici’ olarak kanıksatmaya çalışan olguların karanlık yönlerini deşifre etmeyi seviyorum.”
Sergi hakkında bilgi için: www.artxist.com

Fotoğraf: Güle Güle Babacığım

Atlas Ekim 2012 / Sayı 235

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap