Anasayfa Gündem Patara’ya Havadan Bakış

Patara’ya Havadan Bakış

Atlas, Patara Antik Kenti’ni, kazı başkanı Havva İşkan Işık’ın özel izniyle havadan görüntüledi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Akdeniz Üniversitesi desteğiyle 1988 yılında Prof. Fahri Işık tarafından başlatılan ve 1999’dan itibaren Prof. Havva İşkan Işık başkanlığında devam eden Patara kazıları, bu sene 28. yılına geldi. Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarında bulunan Patara’daki arkeolojik çalışmalara; Türkiye İş Bankası, iştiraklerinden Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile birlikte beş yıl boyunca destek vereceğini açıkladı. İş Bankası Grubu’nun kazılara verdiği destek, her yıl binlerce turisti ağırlayan ve Likya Birliği’nin başkenti olan Patara Antik Kenti’ndeki meclis binasında geçtiğimiz haftalarda yapılan basın toplantısında duyuruldu. Atlas ekibi olarak toplantıya katılarak, çalışmalarla ilgili bilgi alırken antik kenti de havadan görüntüledik.

Patara’nın havadan çekilmiş videosunu izlemek için:

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Havva İşkan Işık ve Prof. Fahri Işık önderliğinde yürütülen çalışmalar, bazilikada devam ederken, bulunan eserlerin konservasyon/restorasyon işlemleri de sürdürülüyor. Patara, günümüze oldukça iyi biçimde ulaşan tiyatro, meclis, tapınak, horrea (depo yapıları), stadyum, hamam ve kiliseleri ile görkemli bir ören yeri resmi sergiliyor. “Deniz Feneri” ve “Yol Kılavuz Anıtı” gibi benzersiz anıt eserlerin yanı sıra, 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu olma özelliğine sahip bir külliyeye de ev sahipliği yapıyor. 1950’lerden beri yapılan kumul önleme ve ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle Patara Antik Limanı ise bugün bataklık halinde bulunuyor.

“İnsanlık Tarihini Kesintisiz Yansıtıyor”
Prof. Havva İşkan Işık, Patara kentinin, Anadolu uygarlıklarının daha yakın tarihe geçiş yöntemlerini öğrenmede kılavuz niteliğinde olduğunu önemle vurguluyor. Patara’daki toprakların insan yaşamının izlerini İÖ 4 bin yıl önce başlayarak İS 14. yüzyıla kadar kesintisiz olarak muhafaza ettiğine değinen İşkan Işık, buradaki buluntuların sadece klasik arkeoloji alanında çalışanları değil, Doğu Roma ve Ortaçağ araştırmacılarını da ilgilendirdiğini söylüyor. İşkan Işık, kentin olası sınırları içerisinde gün yüzüne çıkarılan eserlerin, toprak altında bekleyenlere oranla çok az olduğuna vurgu yaparak, Patara’da elde edilen sonuçların, dinler tarihine de ışık tuttuğunu kaydediyor: “Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholaos Pataralıdır; 4. yüzyılda Patara’da doğmuş ve ömrünün başlangıç bölümlerini, belki de büyük bir kısmını Patara’da geçirmiştir. Daha sonra Hristiyanlık inancına göre, kilise hiyerarşisi içerisinde yükselmiş ve piskoposluk mertebesine ulaşmıştır. Demre’ye piskopos olarak gönderilen Aziz Nicholaos burada vefat etmiştir. Demre’de öldüğü için Demreli deniyor ama aslında Pataralıdır.” İşkan Işık, Patara’daki fenerle ilgili olarak da “Restorasyon çalışmasıyla, yaklaşık 26 metre yüksekliğine erişeceğini tahmin ettiğimiz fener, Akdeniz bölgesinde kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek durumdaki tek deniz feneridir” diyor.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap