Anasayfa Gündem Patagonya Hamisinden Veda

Patagonya Hamisinden Veda

Ayşegül Parlayan Özalp

Servetini Güney Amerika’nın ekosistemlerini korumak için harcayan işinsanı Douglas Tompkins, Şili’de geçirdiği kano kazasında hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Kristine ve Douglas Tompkins / Tompkins Conservation 

Dünyaca ünlü outdoor giyim markası North Face’in kurucularından Douglas Tompkins’in (72) bindiği kano, Şili’nin güneyindeki General Carrera Gölü’nde şiddetli rüzgâr nedeniyle alabora oldu. Dondurucu soğukluktaki göl sularına düşen Tompkins, akut hipotermi ile kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Tompkins, 1989 yılında şirket hayatını ve ABD’de yaşadığı San Francisco kentini terk edip Güney Amerika’nın güneyinde yer alan Patagonya bölgesine taşındı. Benimsediği ekolojik değerler doğrultusunda önce Şili’de ardından da Arjantin’de geniş toprak parçaları satın alan işinsanı kendini buradaki doğayı korumaya adadı. Eşi Kristine ile birlikte iki milyon hektar genişliğinde bir alanı hükümetlerin çıkarlarından ve büyük şirketlerin doğaya zarar verecek projelerinden kurtarırken çevre aktivistleriyle birlikte hareket eden Tompkins, bu toprak parçalarının birleştirilmesiyle oluşan milli parkları finanse etmek için milyonlarca dolar harcadı.

Şili’de yayımlanan “Paula” dergisine geçtiğimiz ay röportaj veren Tompkins, kendi girişimiyle oluşan milli parkı kastederek, “İnsanlar buraya gelip bu topraklar üzerinde dolaşacaklar. Sizce de bu, bir mezarınız olmasından çok daha güzel bir şey değil mi?” demişti.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap