Anasayfa Gündem Mersin Boğazpınar köylülerinin HES’e karşı açtığı davada bilirkişi raporu hazırlandı: Proje usulsüzlüklerle dolu

Mersin Boğazpınar köylülerinin HES’e karşı açtığı davada bilirkişi raporu hazırlandı: Proje usulsüzlüklerle dolu

Ayşegül Parlayan Özalp

Mersin’in Tarsus ilçesinde Kadıncık Çayı üzerinde yapımı planlanan Akhan I-II Regülatörü ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararı’nın yürütmesini durdurulması istemiyle yöre halkınca açılan davada bilirkişi raporu hazırlandı. HES projesinin etki alanının yanlış belirlendiği kaydedilen bilirkişi raporunda, yaban hayatı geliştirme sahası içerisinde kalan projenin uygulanması durumunda doğal dengenin tahrip edileceği, sucul yaşamın zarar göreceği ve ekosistem üzerinde telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkacağına vurgu yapıldı. Köylerinde yapılmak istenen HES’e karşı direnen köylüler bilirkişi raporunun ardından rahat bir nefes alırken, mahkemenin de bu yönde karar vereceğini umuyorlar.

HES Vaatlerine Bir Kez Kandılar, İkincisine Karşı Ayaklandılar

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Boğazpınar köyünde 2010 yılında inşa edilen Gök HES adlı hidroelektrik santralı, köylüler için tam anlamıyla bir hayal kırıklığı oldu. Çünkü proje öncesinde vaat edilenlerin hiç birinin yerine getirilmediğini gören köylüler, geçim kaynakları olan meyveciliğin ve tarımın zarar gördüğünü ve üretimin büyük oranda düştüğünü görünce aynı firmanın köylerine ikinci bir HES projesi yapmak istemesi üzerine bir araya gelerek mücadele kararı aldı.

Bakanlık İzin Verdi, Köylüler Dava Açtı

Akhan I-II Regülatörü ve HES projesi adıyla Kadıncık Çayı üzerinde inşa edilmek istenen projeye, Çevre ve webŞehircilik Bakanlığı tarafından Nisan 2013’te verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali istemiyle Mersin İdare Mahkemesi’nde dava açan köylüler, ilk HES’ten ağızları yandığı için ikinci projenin iptalini istedi. Köylülerin açtığı dava üzerine mahkeme tarafından görevlendirilen Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mahmut Çetin, Prof. Dr. Recep Yurtal, Prof. Dr. Fuat Budak, Prof. Dr. Halil Çakan ve Dr. Mesut Başıbüyük’ten oluşan bilirkişi heyeti proje alanında yaptığı incelemenin ardından hazırlayarak mahkemeye sunduğu raporda, projeyle ilgili ÇED raporunda HES’in etki alanının yanlış belirlendiğini tespit etti.

Bilirkişi Raporu: ‘Taahhütler Uygulamada Gerçekleşmiyor’

Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yer alan Akhan I. Regülatörü ve HES projesinin doğayı tahrip ederek ekosistem üzerinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağına dikkat çekilen bilirkişi raporunda, projeyle ilgili ÇED raporunda yörenin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı hakkında bilgiye yer verilmediğine değinilerek, “dava konusu proje hayata geçtiğinde yörede yaşayan insanların tarım alanlarının, hayvanların ve dereden doğrudan faydalananların su ihtiyacını karşılaması konusunda olumsuzluklarla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Her ne kadar bu tür projelerde taahhütler yapılarak durum kurtarılmaya çalışılmış olsa da uygulamada bunun gerçekleşmediği ve yörede ciddi huzursuzlukların ve anlaşmazlıkların ortaya çıktığı malumdur” görüşüne yer verildi.

‘HES’in Etki Alanı Yanlış Belirlenmiş, Olumsuz Etki Kaçınılmaz’

ÇED Raporunda proje etki alanının yanlış belirlendiğini ve 1/25 bin ölçekli haritada çayın yatağı sanki hiç etkilenmeyecekmiş gibi ‘proje etki alanı’ dışında tutulduğuna dikkat çekilen bilirkişi raporunda, proje kapsamında yapılacak olan yapı ve yolların yaban hayatı geliştirme sahası içerisinde kaldığı da vurgulanarak, “söz konusu alanın doğal zenginlikleri ve barındırdığı biyoçeşitlilik vadinin gelecekte içme ve kullanma suyu bakımından önemi dikkate alındığında yöre vejetasyonunu tahrip edecek yatırımlara izin verilmemesi gerektiği, dava dosyası incelendiğinde Kadıncık çayı akımlarında uzun yıllar eğiliminin ne yönde seyrettiğinin incelenmediği, ortalama debilerdeki azalmanın HES’lerin enerji üretim programlarında ve diğer analizlerde dikkate alınmadığı, bu nedenle proje hayata geçirilmesi sonucu dere yatağındaki sucul yaşamın olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olacağı sonuç ve kanaatine varılmıştır” görüşüne yer verildi.

Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk: ‘Çekincelerimiz İspatlandı’

Boğazpınar Köyü HES Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, köylerinde yapılmak istenen HES’e karşı dört yıldır sürdürdükleri mücadele sırasında işaret ettikleri çekincelerin bilirkişi raporuyla da ispatlandığına işaret ederek, “bu rapor doğrultusunda mahkeme heyetinin de lehimize karar vereceği kanaatindeyiz. Ayrıca bu rapor bizlere 4 yıldır maruz kaldığımız soruşturmalara, tehditlere ve rüşvetlere rağmen mücadele edince kazanılabileceğini, kısacası umudu aşılamıştır. Mücadelemiz köyümüze yapılan ilk HES olan Gök HES’in yıkılması ve o bölgenin sit alanı ilan edilmesi yönünde devam edecektir. Bu kazanım Anadolu’nun dört bir yanında Akdeniz’den Karadeniz’e; yaşam alanlarına sahip çıkmak için direnen tüm dostlarımıza umut olur umarım” görüşünü dile getirdi.

Video: Köylerine yapılan HES’ten ağzı yanan Boğazpınarlılar ikinci HES’e neden karşı olduklarını anlatıyorlar: https://www.youtube.com/watch?v=qKDXrwKj_94

Haber: Yusuf Yavuz / 21 Şubat 2015

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap