Anasayfa Gündem Marmara’da Müthiş Keşif

Marmara’da Müthiş Keşif

Ayşegül Parlayan Özalp

Çanakkale’nin Karabiga ilçesi kıyılarında amatör dalış yapan bir dalgıç grubu Priapos ve Parion antik kentlerine yakın, denizden 20 – 25 metre açıkta bir antik kenti görüntüledi.

Yazı: Ömer Erbil

576c2f5918c7732e4892601b

576c2f5618c7732e48926017

Karabigalı amatör balıkçı ve dalgıç Fatih Kayrak, daha önce de bölgede balık avlamak amaçlı daldıkları yerde birkaç ay önce amforalar ve gemi iskeleti tespit etti. Karaburun Feneri kıyılarında antik döneme ait olduğu düşünülen gemi kalıntısına rastlandı. Gemiden etrafa saçılan amforaların Roma dönemine ait olabileceği tahmin ediliyor. Amforaların bazıları parçalanmışken bazılarının ise sapa sağlam olduğu görülüyor. Dalgıçlar çevrede araştırma yaparken batığın yakınlarında Fırıncık Koyu mevkiinde batık kent olduğu düşünülen buluntuları da görüntülediler. Devasa sütunlar, lahitler, bilinmeyen bir batık kent görüntüsünü andırıyor. Suyun 8-10 metre altındaki buluntuların yakınlardaki Priapos ve Parion antik kentlerine ait bir tapınağa işaret ediyor. Parion antik kenti kazı heyeti ise buluntuların Marmara Adaları’ndan mermer ticareti yapan bir geminin yükü olabileceğinin de altını çiziyor.

Tapınak da Olabilir
Batıklara yakın mesafede 2 bin 400 yıl öncesine kadar uzanan Priapos ve Parion antik kent kalıntıları bulunuyor. Tarihçiler, Parion Antik Kenti’nin Roma İmparatorluğu’na ait bir liman kenti olduğunu belirtiyor. Parion antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, “Roma döneminde bu bölgede yoğun bir deniz ticareti yapıldığını ileri sürüyorduk, bu yeni buluntular bu tezimizi doğrulamış oldu” dedi. Keleş, lahit ve sütunların Marmara Adası’ndan ticaret yapan bir geminin yükü olabileceğini belirtirken, “Bilinmeyen bir antik kentle de karşı karşıya kalabiliriz. Görüntülerden sadece tahmin yürütebiliyoruz. Sualtı arkeologlarının bilimsel araştırmasından sonra netlik kazanır” şeklinde konuştu.

Sualtı Arkeologları Bekleniyor
Bölge son yıllarda termik santral projeleri ile sıkça gündeme geliyor. Yeni batıkların bulunduğu alan ise liman yapılma tehlikesi ile karşı karşıya. Kalıntıların incelenmeden üzerinin doldurulması endişesi üzerine batıklarını koordinatları Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne görüntülerle birlikte gönderildi. Buluntular üzerinde araştırma yapılması ve bölgenin koruma altına alınması isteniyor.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap