Anasayfa Gündem Gökteki Tarih

Gökteki Tarih

Ayşegül Parlayan Özalp

1Atlas Tarih’in Haziran-Temmuz 2015 sayısında kapak konusu Osmanlı’nın ilk havacıları… ODTÜ Havacılık Tarihi Öğretim Üyesi Bülent Yılmazer, Türkiye’de havacılık tarihinin ilk denemelerinden itibaren yaşanan gelişmeleri, bu alanda öncü isimleri yazdı. İstanbul’dan Kahire’ye havadan yapılan yolculuk sırasında şehit olan Fethi, Nuri ve Sadık beylerin trajik öyküsünü anlattı.

Prof. İlber Ortaylı, 200. yıldönümünde Avrupa siyasetinin temellerinin atıldığı Viyana Kongresi’ni yazdı. Araştırmacı Yazar Erol Üyepazarcı, Tanzimat’tan sonra Sultan Abdülmecid’i indirmek için yapılan suikast ve darbe planını kaleme aldı. Tarihçi Orhan Koloğlu, Haziran 1876’da tahttan indirildikten sonra şüpheli biçimde ölen Sultan Abdülaziz’in saltanatını anlattı.

Melih Şabanoğlu, son dönemde üzerine yapılacak yeni proje ile gündeme gelen Yassıada’yı 19. yüzyılda satın alan İngiliz Elçisi’nin hikâyesini ve Yassıada’nın tarihini derledi. Gazanfer İbar bu sayıda Türkiye’nin matbuat tarihinin bilinmeyen bir cephesine, Ermeni harfli Türkçe kitaplara dikkat çekiyor.

Atlas Tarih’in yeni sayısında ayrıca kölelikten iktidara gelip Osmanlı’dan önce Mısır ve Suriye’yi yöneten Memluklar’ı Orhan Koloğlu, Fransız Devrimi sonrası otoriter yönetim kuran Jakobenler’i Kader Elveren, Sicilyalı Constance’ı Pelin Batu, Türkiye’de traş ve jiletin hikâyesini Gökhan Akçura, Almanya milli takımında futbol oynadıktan sonra İkinci Dünya Savaşı’nda toplama kamplarına gönderilen Yahudi futbolcuları Ali Murat Hamarat, Endonezya’nın sömürgeciliğe karşı savaşında eşini kaybetmiş kadınlardan donanma kuran Malahayati’nin yaşamını Ekrem Saltık, Afrika’nın içlerine ilk yolculuk eden keşiflerden Samuel Teleki’yi Gökhan Dilbaş kaleme aldı.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap