Anasayfa Gündem Dünyanın En Zor Kaya Tırmanışı

Dünyanın En Zor Kaya Tırmanışı

Serbest kaya tırmanışçısı Kevin Jorgeson (30) ve Tommy Caldwell (36), 19 gün süren insanüstü bir çaba sonucu, Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki Yosemite Milli Parkı’nda bulunan El Capitan Dağı’nın zirvesine ulaştılar. 27 Aralık 2014’ten bu yana dağın Dawn Wall adıyla bilinen sarp granit yüzünü el parmaklarına sardıkları bantlar ve tırmanış ayakkabısı yardımıyla tırmanan ve sadece önlem olarak ip kullanan ikili, 14 Ocak 2015’te yerel saatle 15:30’da dünyanın en zor kaya tırmanışı olarak bilinen bu mücadeleyi tamamladı. 19 gün boyunca uçuruma çadır kurarak yemek yiyen, dinlenen, uyuyan ve yaralanan parmaklarına tırmanış sonrasında dört saatte bir balmumu sürerek bakım yapan Jorgeson ve Caldwell, gönderdikleri mesaj, fotoğraf ve haritalarla serüvenlerini hem parka gelen hem de sosyal medya üzerinden heyecan içinde kendilerini izleyen takipçileriyle paylaşıyordu.

Fotolia_71364103_Subscription_XXL

Dünyanın en büyük granit kütlesi El Capitan, ABD’deki Yosemite Milli Park’ında. Fotoğraf: Fotolia

Türkiye’de kaya tırmanışı denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Öztürk Kayıkçı, Jorgeson ve Caldwell’in başarısının önemini Atlas’a şöyle anlattı: “İlk çıkışı 1970 yılında yapılan bu 914 metrelik kaya duvarı, o yıllarda yapay tırmanış, yani kaya duvarına çakılan ya da sıkıştırılan malzemelere basıp bu malzemeler yardımıyla kendini çekerek tırmanma tekniğiyle 28 günde tamamlanmıştı. Tabii ki devrim niteliğindeki bu çıkış bugünlere ilham verecekti. Jorgeson ve Caldwell bir adım ileri giderek yapay tırmanış teknikleriyle değil, kaya üzerine çakılı malzemelerin sadece emniyet unsuru olarak kullanıldığı serbest tırmanış tekniğiyle bu rotayı tamamlamıştır. Yedi yıl boyunca hazırlandıkları bu dünyanın en zor rotası için 19 gün kaya duvarında yatmış ve kredi kartı kalınlığındaki tutamakları tutarak dünyanın en zor tırmanışını gerçekleştirmişlerdir. Bu tarihi bir tırmanıştır; büyük bir maraton ve insanüstü iradenin örneğidir.”

 

Fotoğraf: Tırmanışçı Kevin Jorgeson (kırmızılı) Yosemite Milli Parkı’ndaki El Capitan Dağı’nın granit yüzeyi Dawn Wall’u aşarak zirveye doğru ilerlerken. / REUTERS / Tom Evans / Elcapreport.com

Haber: Deniz Koç / 15 Ocak 2015

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap