Anasayfa Dergide Bu Ay Efsaneyle Korunmak

Efsaneyle Korunmak

Hâlâ önemli keşifler yapılabildiğine mi sevinmeli, yoksa kaybettiklerimizin farkına varmamıza mı üzülmeli?

1970’de Şırnak-Uludere’de bir kaplan öldürüldü. Nesli çoktan tükenmiş olduğu düşünülen Hazar Kaplanı’nın (Panthera tigris virgata) muhtemelen son bireylerinden biriydi. Türkiye’de resmi (!) olarak kaydı bulunmadığı için koruma altında değildi. Artık yaşamadığı resmi kayıt! Türkiye’de leopar da 2004 yılına kadar yok sayılıyor ve korunmuyordu. Artık muhtemelen onlar da yoklar ama korunuyorlar!

Ama yeni bir ceylan türümüz var! Dışarıdan göç edip gelmedi; hep vardı. Efsanelere konu olmuş; bilimsel kaynaklarımıza girememiş, gözden kaçmış! Varlığını ancak yok olduğunda öğrendiğimiz dorkas ceylanından (Gazella dorcas) şanslıymış, çünkü koruma altındaymış. Kanunların değil tabii; bir efsanenin, Ceylan Baba’nın!

Efsanenin peşinden gitmek keşfetmek için bakmak demek! 2008’de, duyumları üzerine Hatay-Kırıkhan bölgesinde çalışmalar yapan Doç. Dr. Yaşar Ergün’ün bulduğu ise bir efsaneden fazlası… Ceylanpınar üretme çiftliği dışında ceylanın (Gazella subgutturosa) yeni bir popülasyonunu veya dorkas ceylanını değil, yeni bir türü, Türkiye’de daha önce yayılım gösterdiği bilinmeyen dağ ceylanını buluyor!

Artık yasaların koruması altındalar. Niyeyse, efsaneler bana daha güvenilir geliyor…

Sinan Çakmak

Atlas Nisan 2015 / Sayı 265

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap