Anasayfa Dergide Bu Ay ATLAS’IN EKİM SAYISI

ATLAS’IN EKİM SAYISI

Atlas’ın bu ayki kapak başlığı “Cennetin Kanatları”. Sultansazlığı ve Aladağlar’ın kuzeyindeki vadilerde 350 kuş türü barınıyor; cenneti andıran bu görkemli zenginlik çarpıcı fotoğraflarla Atlas’ta. Selçuk’ta Efes antik kentinde bulunan, antik dünyanın harikalarından biri olan Artemis Tapınağı derginin bir diğer konusu. Gümüşhane’de doğan ve Giresun’da Karadeniz’e dökülen coşkun ve hırçın Harşit Çayı, Isparta’nın Dedegöl Dağları’na tırmanış macerası, Kenya’da annesini kaybetmiş, doğada yalnız kalmış yavru fillerin bakımının yapıldığı özel merkez de ekimde Atlas’ta. Dergi ayrıca İstanbul içindeki patikalarda yürüyor, bu kestirme yolların neden ve nasıl açıldıklarını inceliyor. Ordu’daki Kurul Kalesi’nde ortaya çıkarılan, arkeoloji dünyasında heyecan yaratan Kibele heykelinin keşif öyküsü de Atlas’ın sayfalarında.

283atartemisefes_artemis-tapinagi-6  283atartemisefes-panorama-kopya

ARTEMİS TAPINAĞI/ İZMİR: EFES’TEKİ DÜNYA HARİKASI

Dünyanın yedi harikasından biriydi. Futbol sahası büyüklüğünde 127 sütunlu görkemli bir yapıydı. İzmir-Selçuk’ta Efes antik kentindeki Artemis Tapınağı, İÖ 130 yılı dolayında bir şaire şöyle dedirtmişti: “Ama sonunda ne zaman ki / O bulutlara doğru yükselen Artemis Tapınağı’nı gördüm / Betim benzim uçtu.”

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: ERDAL YAZICI

283atdedegol_0511 283atdedegol1

DEDEGÖL DAĞLARI / ISPARTA: DÖRT MEVSİMİN DORUĞU

Görkemli zirvelerin peş peşe uzandığı Dedegöl Dağları, vadileri, buzul gölleri, sonsuz uçurumları, yaylaları, derin kanyonlarıyla bulunmaz bir doğa hazinesi. Isparta il sınırlarında uzanan silsile özgün coğrafi yapısı ve değişken havasıyla dağcılara her mevsim farklı maceralar sunuyor. Alper Günay, Dedegöl’e dört mevsimde de tırmandı, dorukların her güzelliğini ve her zorluğunu yaşadı.

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: ALPER GÜNAY

fil02 fil01

NAIROBI – KENYA: YETİM FİLLER

Filden gergedana, bufalodan aslan, zürafa, leopar, çıta ya da timsaha uzanan vahşi hayvan sürüleri, Kenya ve Tanzanya arasındaki Masai Mara’da barınıyor. Fildişi ve gergedan boynuzu kaçakçılarının elinden sağ kurtulan ve doğanın tahribatından ötürü yetim kalan bebek filler başkent Nairobi’nin güneyindeki David Sheldrick Vahşi Yaşam Vakfı Fil Yetimhanesi’ne sığınıyor… Atlas, burada yavru fillerin yaşamını izledi.

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: ŞULE TÜLİN ÜNER

282atharsito%cc%88zku%cc%88rtu%cc%88n-yagmur_ttt_4307harsit01

HARŞİT ÇAYI: COŞKUN VE HIRÇIN

Gümüşhane’nin doğu sınırındaki Vauk Dağı’ndan doğuyor. Sağından solundan aldığı sayısız dereyle coştukça coşuyor. Derin ve dar boğazlardan başımızı döndürerek geçiyor. Pek çok köye, yaylaya, vadiye hayat verdikten sonra Giresun’a bağlı Tirebolu’dan Karadeniz’e dökülüyor.

YAZI: TEVFİK TAŞ   FOTOĞRAFLAR: TURGUT TARHAN

patika01 patika02

KENT PATİKALARI: KESTİRMEDEN İSTANBUL

Asfalt ve betonu terk edip yoldan çıktığımız yerde, yeşil alanlarda, durakların çevresinde, boşluklarda uzanırlar, yürüyüş mesafesini kısaltırlar… Patikalar, İstanbul peyzajının unsurlarından biri artık; yayaların bulduğu çözüm, kente attığı imza.

YAZI: MUSTAFA TÜRKER ERŞEN / FOTOĞRAFLAR: M. CEVAHİR AKBAŞ

sultan01 sultan02

SULTANSAZLIĞI VE ALADAĞLAR: CENNETİN KANATLARI

Hem Aladağlar’ın kuzeyindeki vadilerde, hem de onların hemen ucunda yer alan ve Kayseri il sınırları içinde kalan Sultansazlığı’nda birbirinden ilginç 350’nin üzerinde kuş türü barınıyor. Fakat güzellikleri ve danslarıyla kuş cennetinin en ilgi çekici türü flamingolar…

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: SELİM KAYA

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap